Estonija uklanja spomenike iz sovjetskog doba

Estonija je uklonila spomenik podignut u spomen na Crvenu armiju iz Drugoga svjetskog rata u Narvi, gradu u kojem živi velika rusofona manjina, prenosi AFP. 

“Moja vlada odlučila je ukloniti sovjetske spomenike s javnih prostora u Estoniji”, objavil je danas premijerka Kaja Kallas poreko Twittera. “Simboli sovjetske represije i okupacije postali su izvor sve većih društvenih napetosti, a u ovim ih vremenima moramo svesti na minimum zbog javnog reda i mira”, dodala je.

Protivljenje uklanjanju spomenika, koji predstavlja stari tenk Crvene armije T-34, izaziva bojazan od ponavljanja nereda koji su izbili u Tallinnu 2007. godine nakon uklanjanja drugoga sovjetskog spomenika.

Strah od destabilizacije

Tenk T-34 iz Drugoga svjetskog rata, koji je bio dio spomenika u Narvi, bit će prebačen u Estonski muzej rata. Umjesto njega masovna grobnica žrtava rata dobit će “neutralni nadgrobni spomenik”. Gradonačelnica Narve, Katri Raik ranije je odbila predati tenk muzeju.

Spomenik je obično u središtu gradskih ceremonija obilježavanja Dana pobjede. Gradsko vijeće Narve nije uspjelo donijeti odluku o uklanjanju spomenika unatoč nalogu vlade da se to učini prije kraja godine. U Estoniji i u njezinoj baltičkoj susjedi Latviji žive veće rusofone manjine koje su nerijetko u sukobu s nacionalnim vladama.

Dio političara unutar Estonije izrazio je strah da će Moskva pokušati iskoristiti razlike u stajalištima za destabilizaciju tih zemalja, članica Europske unije i NATO-a.





Komentari

komentar

You may also like