Estonija započinje zajedničke vojne vježbe s američkim snagama

Estonija je pozvala svoje rezerviste da sudjeluju u godišnjim vježbama SIIL-a 17. svibnja 2022., zajedno s NATO snagama, navodi u četvrtak, 19. svibnja medij VoA pozivajući se na Reuters.

Vijest potvrđuje i Glavni stožer estonske vojske, koji je jučer objavio kako će zrakoplovstvo zemalja NATO-a aktivno sudjelovati u spomenutim vježbama SIIL 2022 (“Jež” 2022), koje su počele 16. svibnja u Estoniji.

Vježbe se održavaju od 16. svibnja do 3. lipnja, a u njima će sudjelovati više od 15.000 estonskih vojnih osoba, kao i saveznici iz 10 zemalja NATO-a i država partnera saveza. Svrha vježbi je ispitivanje borbene spremnosti i evaluacija međunarodne suradnje u odgovoru na različite prijetnje.

“U vježbi sudjeluju zračne snage Belgije, Velike Britanije, Španjolske, Litve, Poljske, SAD-a, Francuske i Češke, kao i zrakoplovi i helikopteri Estonije”, navodi se u izvješću. Po prvi put u vježbi sudjeluje američki amfibijski nosač zrakoplova USS Kearsarge LHD 3. klase, navodi se u priopćenju estonskog Glavnog stožera.

Komentari

komentar





You may also like