Estonska premijerka poručila naciji da se pripreme za nestanak struje ako ih Rusija isključi iz električne mreže

Estonska premijerka Kaja Kallas rekla je svojoj naciji da su mogući nestanci struje ako Rusija izbaci baltičke države iz zajedničke elektroenergetske mreže. Trideset godina nakon odcjepljenja od tadašnjeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU, baltičke države Litva, Latvija i Estonija još uvijek ovise o Rusiji u pogledu stabilne opskrbe električnom energijom, prenosi Reuters.

“Također moramo biti spremni na to da bi Rusija mogla isključiti Estoniju, Latviju i Litvu s njihove električne mreže”, rekla je Kallas u televizijskom obraćanju u četvrtak navečer. “Bilo bi mudro biti spreman na moguće nestanke struje – to uključuje pripreme kod javne uprave, tvrtki i kod svakog pojedinca”, dodala je, opisujući sve poremećaje kao “privremene”.

Baltičke države imaju dugogodišnji plan postati dijelom europske decentralizirane mreže elektroenergetskih mreža, poznate kao ENTSO-E, do 2025. godine. Izvori su rekli da bi se to moglo odmah provesti ako bude potrebno, prema planovima za nepredviđene situacije koje je sastavio ENTSO-E za takav slučaj. Govorili su pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti problema za Reuters u lipnju ove godine. Ruski i kontinentalnoeuropski sustav rade na frekvenciji od 50 Hertza, ali dok se ruskim sustavom upravlja iz Moskve, kontinentalnoeuropske mreže su decentralizirane, što znači da je svaki nacionalni mrežni operater odgovoran za održavanje stabilnosti svog sustava. Međutim, u hitnim slučajevima oni u europskom sustavu mogu pružiti pomoć drugim državama.

Komentari

komentar

You may also like