Etiopija najavljuje još 100 brana. Egipat i Sudan bijesni

Etiopijski premijer Abiy Ahmed najavio je tijekom svog inauguracijskog govora “više od 100” novih manjih i srednjih brana na teritoriju Etiopije. Ideja iza izgradnje je veća energetska i prehrambena neovisnost Etiopije. Najava o novim, manjim brana dolazi nakon što je Etiopija prošle godine počela puniti rezervoar “Velike etiopijske renesansne brane”. Ta brana će biti jedna od najvećih u svijetu, a vlada Etiopije govori o tom projektu kao ključnom.

No, iz Egipta i Sudana konstantno dolaze osude i prijetnje. Egipat procjenjuje da će izgradnja brane smanjiti protok Nila između 14-22%. Nil je žila kucavica Egipta i jedna od najvećih simbola te države. Sudan je također nizvodno u odnosu na Etiopiju.

Egipat i Sudan se žale da nisu uključeni u suradnju i pregovore oko izgradnje. U medijaciju spora su se pokušali uključiti UN, EU, SAD i Afrička unija. Premijer Etiopije je odbio takve pokušaje medijacije i nije spreman raditi kompromise. Tvrdi da je njegova zemlja predugo bila pod čizmom drugih. Egipatski mediji prenijeli su audio zapis u kojemu Ahmed govori da će radije umrijeti nego odustati od brane.

Komentari

komentar

You may also like