Etiopija je počela puniti veliku branu na Nilu, uključilo se UN-ovo Vijeće sigurnosti

Najvažniji gospodarski plan Etiopije i njene vlade je završetak projekta ogromne brane na Nilu. Naziv 145 metara visoke brane, čija izgradnja je započeta prije 10 godina, je Velika etiopska renesansna brana (GERD) i trebala bi biti najjača hidroelektrana u Africi.

Ovaj tjedan je Etiopija započela drugu fazu punjenja brane. No, nizvodni susjedi Egipat i Sudan oštro protestiraju protiv nastavka izgranje i punjenja brane. Tvrde da ih iz Adis Abebe nisu ništa upitali prije početka planiranja i izgradnje. Nil je simbol Egipta, ali i izvor 97% vode za navodnjavanje, poljoprivredu, stočarstvo i piće. Sve uključene strane su već spominjale mogućnost oružanog sukoba ukoliko se ne pronađe odgovarajuće rješenje.

No, vlada u Etiopiji i njen premijer Abiy Ahmed imaju dodatni razlog za izgradnju brane. Naime, stanje na sjeveru Etiopije, u regiji Tigraj je ratno i na pomolu je humanitarna katastrofa. Završetak izgradnje GERD brane je jedina prilika da vlada pokaže da je uspješna, pa su od tog cilja stvorili misiju. Osim toga, pomaže im imati “vanjske” neprijatelje kako bi otklonili fokus s unutarnje podjeljenosti, pa je i protuegipatska retorika snažno zastupljenja kod etiopijske vlade.

Sada se u prepirku uključilo i UN-ovo Vijeće Sigurnosti i 15 država članica. Tunis je jedan od 10 “rotirajućih” članica, pa je pred Vijeće iznio problem izgradnje brane GERD i potencijalne opasnosti za regiju. To je učinio pod utjecajem savezničke države Egipta. Dakle, Tunis de facto pred Vijećem sigurnost trenutno zastupa interese Egipta te je čak poslao nacrt prijedlog prema kojem bi se zaustavilo daljnje punjenje brane i ušlo u pregovore posredstvom Vijeća sigurnosti. Ipak, francuski poslanik pri Vijeću je rekao kako ovo tijelo ne može učiniti mnogo više nego okupiti sukobljene strane i podržati ih da pokušaju pregovarati, prenosi AFP.

Etiopijska strana nije odviše spremna praviti kompromise oko nastavka izgradnje.

 





 

Komentari

komentar





You may also like