Etiopijski zračni napadi na glavni grad Tigraja četvrti dan zaredom

Etiopija je u petak izvršila nove zračne udare na Mekele, glavni grad regije Tigraj, četvrti dan zaredom, rekla je glasnogovornica vlade za AFP. Operacija u petak bila je usmjerena na centar za obuku koji koristi pobunjenička skupina Narodnooslobodilačke fronte Tigraja (TPLF), rekla je Billene Seyoum iz Adis Abebe, dodajući da je objekt služio “kao središte borbene terorističke mreže”.

Vlada premijera Abiya Ahmeda bila je u pat poziciji u gotovo jednogodišnjem ratu protiv TPLF-a, iako se u samoj regiji Tigraj vodilo malo borbi od kraja lipnja, kada su pobunjenici zauzeli većinu ove najsjevernije regije Etiopije, a vojska se u velikoj mjeri povukla. Zračne snage Etiopije u ponedjeljak su izvršile dva napada u glavnom gradu Tigraja Mekeleu za koje su iz UN-a rekli da su ubili troje djece i ranili nekoliko drugih ljudi. U srijedu je bombardirao skladišta oružja TPLF u Mekeleu i gradu Agbe, oko 80 kilometara zapadno od glavnog grada.

U petak nije bilo riječi o žrtvama, ali dva humanitarna izvora rekla su da je let UN-a za Mekele bio prisiljen vratiti se u Adis Abebu zbog napada. Međunarodna zajednica izrazila je zabrinutost zbog napada. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva izjavio je u srijedu da Washington “osuđuje nastavak eskalacije nasilja, dovodeći civile u opasnost”. Zračni napadi uslijedili su usred izvješća o teškim borbama u regiji Amhara južno od Tigraya, gdje je TPLF u srpnju pokrenuo ofenzivu. Glasnogovornik TPLF-a, Getachew Reda ustvrdio je u srijedu na Twitteru da su pobunjenički borci preuzeli kontrolu nad najmanje dva nova grada u regiji, stavljajući gradove Kombolcha i obližnju Dessie “unutar dometa topništva”.

Veći dio sjeverne Etiopije nedostupan je novinarima, što otežava nezavisnu provjeru tvrdnji s bojišta. Stanovnici Dessieja u četvrtak su izvijestili o velikoj vojnoj prisutnosti na tom području jer su raseljeni civili sa sjevera nastavili pristizati. U međuvremenu su iz UN ponovno alarmirali međunarodnu zajednicu zbog užasnih humanitarnih uvjeta u Tigraju. AFP je dokumentirao smrt od gladi u više dijelova regije, pozivajući se na interne dokumente grupa za pomoć.

Riječ je o slojevitom etničnom, međuplemenskom, ali i političkom sukobu. Do eskalacije je došlo nakon višemjesečne svađe između vlade Abiya i čelnika dominantne političke stranke u Tigraju. Gotovo tri desetljeća stranka iz Tigraja je bila u središtu moći, prije nego što ju svrgnuo Abiy, koji je preuzeo dužnost 2018. godine nakon prosvjeda protiv vlade. Abiy je nastavio s liberalnijim reformama, ali kako se Tigraj opirao, politička kriza je prerasla u rat.

Komentari

komentar





You may also like