Etiopska vojska optužuje čelnika WHO-a da pomaže u nabavi oružja odmetnutoj regiji; Tedros to odbacuje

General Berhanu Jula, čelnik etiopske vojske, optužio je čelnika Svjetske zdravstvene oragnizacije (WHO) Tedrosa Adhanona Ghebreyesusa da pomaže nabaviti oružje Frontu za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF) koji se bori protiv središnjih etiopskih vlasti od početka studenog.

Početkom mjeseca izbili su žestoki sukobi između etiopske vojske i snaga odanih vladajućoj stranci u pokrajini Tigraj, odnosno TLPF-u. TLPF je, po rušenju komunističke diktature prije 29 godina, bio ključna stranka u koaliciji bivših etničkih gerilskih milicija. Međutim, od dolaska na vlast Abija Ahmeda 2018., pripadnika naroda Oromo koji je pojedinačno najbrojniji u Etiopiji, TLPF se sukobljava sa središnjom vlašću, što je kulminiralo početkom studenog ove godine kada je Abij pokrenuo vojnu kampanju navodno jer je TLPF napao garnizon etiopske vojske u glavnom gradu pokrajine.

Više deseteka tisuća ljudi napustilo je Tigraj i izbjeglo u susjedni Sudan.

Tedros Adhanom Ghebreyesus bio je istaknuti dužnosnik TLPF-a, a obavljao je dužnost ministra zdravstva i ministra vanjskih poslova Etiopije.

“On radi za njih (TLPF, op.a) kako bi dobili oružje”, rekao je Berhanu i dodao da Tedros “čini sve kako bi ih podržao te traži od susjednih država da osude rat”.

Tedros je odbacio takve navode.





“Postoje navodi koji sugeriraju da zauzimam strane u ovoj situaciji. To nije istina. Želim reći da sam samo na jednoj strani, a to je strana mira”, objavio je Tedros na Twitteru.

Komentari

komentar





You may also like