Etiopska vojska poručuje stanovnicima pobunjeničke prijestolnice: “spašavajte se”, “neće biti milosti”

Etiopska vojska prvotno je poručila u nedjelju da počinje operaciju stavljanja u okruženje prijestolnice pobunjene pokrajine Tigraj, pri čemu će koristiti tenkove, te su upozorili stanovnike da će možda napasti grad i artiljerijom.

Vladine snage tvrde da su zauzele grad Idaga Hamus, udaljen 97 klimoetara od prijestolnice Tigraja Mekellea, koju kontrolira Front za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF), prenosi Al Jazeera. TPLF desetljećima vlada Tigrajom, a do uspona Abija Ahmeda na čelo Etiopije, koji je pripadnik najbrojnijeg etiopskog naroda Oromo, TPLF je dominirao političkim životom Etiopije.

Po izbijanju sukoba vlada je onemogućila internet i ukinula komunikacijske linije pa je teško ustvrditi jesu li navodi etiopske vojske točni.

“Želimo poslati poruku javnosti u Mekelleu da se oslobodi od artiljerijskih napada te da se oslobodi od hunte. Nakon toga, neće biti milosti”, kazao je glasnogovornik vojske, pukovnik Dejene Tsegaye.

Vođa TPLF-a Debretsion Gebremichael kazao je pak da etiopske snage ne uspijevaju okružiti Mekelle te da se nisu “ni centimetar pomakli u više od tjedan dana”. Kazao je da je TPLF odbio brojne napade etiopske vojske na tom području.

Mekelle je smješten na nadmorskoj visini od oko 2200 metara, dok u njemu živi oko 500 tisuća ljudi. Pad tog grada značio bi zasigurno dodatne izbjeglice, a već je u susjedni Sudan izbjeglo više od 30 tisuća ljudi.
Al Jazeera navodi da je etiopska vojska bacila letke po gradu kojima poručuje civilima da ne budu blizu vojnih objekata.

Profesor Michael Tanchum, viši znanstveni suradnik AIES-a (Austrijski institut za evropsku i sigurnosnu politiku), objavio je na Twitteru da će se TPLF vjerojatno boriti u planinskom području te da imaju kapacitet za dugotrajan rat.

Tigraj je pokrajina koja graniči s Eritrejom, koja se odvojila od Etiopije nakon dugotrajnog rata. Dvije su zemlje vodile i krvavi rat od 1998. do 2000., a etiopski je premijer Abij Ahmed dobio Nobelovu nagradu za mir zbog normalizacije odnosa s Eritrejom. Mirotvorna politika prema Eritreji jedan je od razloga antagonizma Tigrajaca, odnosno TLPF-a, prema Ahmedu.

Komentari

komentar

You may also like