Etiopska vojska približava se glavnom gradu odmetnute pokrajine: “koristit ćemo tenkove i artiljeriju”

Etiopska vojska koristit će tenkove kako bi okružila prijestolnicu Tigraja Mekelle, dok će možda koristiti i artiljeriju u napadu na grad, zbog čega su upozoreni civili, prenosi Reuters.

“Iduće su faze odlučujući dijelovi naše operacije, čiji je cilj okružiti Mekelle korištenjem tenkova, završiti bitku u planinskom području i napredovati do ravnica”, rekao je glasnogovornik etiopske vojske pukovnik Dejene Tsegaye za državnu televiziju.

Od početka vojne operacije protiv Tigraja etiopska je vlast ukinula internet u toj pokrajini i prekinula komunikacijske linije, zbog čega je stvarno stanje na terenu vrlo teško saznati. Etiopski premijer pokrenuo je napad na Tigraj, upravo nakon što su tamošnje vlasti navodno napale vojni garnizon u Mekelleu.

Vlast u Tigraju, Front za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF) dominirao je dugo političkim životom Etiopije, da bi tenzije između centralnih vlasti i Tigraja započele po dolasku na vlast Abija Ahmeda, pripadnika naroda Oromo.

O pozadini sukoba ranije je pisao portal Geopolitika News:
Prije 29 godina jednostranačku komunističku diktaturu, na čelu s Mengistuom Haile Mariamom, srušila je koalicija gerilskih snaga (također marksističkih), koje su predstavljale različite etničke skupine u Etiopiji. Jedna od tih gerilskih skupina bio je i TLPF, a čelnik te gerilske skupine postao je predsjednik tranzicijske vlade.

Nova vlast, nakon što je srušen Mengistuov režim, postao je Etnički narodni revolucionarni demokratski front (EPRDF). Tu koaliciju bivših gerilskih skupina činili su TPLF, Amharska demokratska stranka (ADP), Oromska demokratska stranka (ODP) i Demokratski pokret južnih etiopskih naroda (SEPDM). Etiopski premijer Abij Ahmed pripadnik je naroda Oromo, pojedinačno najbrojnije etničke skupine u zemlji koji čini oko 45 posto stanovništva zemlje, a zajedno s Amharama ih je oko 65 posto. Povijesno su Amhari dominirali Etiopijom, a etiopska dinastija (pa i car Haile Selasie) bila je upravo amharska. Tigrajaca u zemlji s više od 100 milijuna stanovnika, ima oko 9 milijuna, a TLPF je dominirao zemljom od 1991. do 2018., kada Abij Ahmed dolazi na vlast, nakon prosvjeda naroda Oromo.

Kada je Abij Ahmed u rujnu 2019., kao čelnik EPRDF-a, pokrenuo osnivanje nove Stranke Prosperiteta, TPLF je jedini odbio ući u Stranku prosperiteta.

Od tada traju tenzije između TPLF-a i vladajuće Stranke Prosperiteta (i centralne vlade). Početkom rujna regionalne su vlasti organizirale izbore, usprkos zabrani centralne vlade zbog koronavirusa.

 

Komentari

komentar
You may also like