Etiopski i eritrejski predsjednik stigli u J. Sudan: Suradnja protiv etiopsko-sudanskog saveza?

Etiopski premijer Abij Ahmed i predsjednik Eritreje Isaias Afwerki stigli su u prijestolnici Južnog Sudanu jubu u nedjelju, piše Sudans Post, pozivajući se na dva izvora bliska predsjedniku Južnog Sudana Salva Kiru.

“To je u sklopu napora Salve Kiira da bude medijator između Sudana i Etiopije u sporu oko graničnih pitanja”, rekoa je jedan anonimni dužnosnik za Sudans Post.

Drugi je dužnosnik kazao da će tri državna čelnika razgovarati o regionalnom miru i sigurnosti te o rješavanju graničnih pitanja, pogotovo između Etiopije i Sudana.

Podsjetimo, egipatski predsjednik Abdel Fatah Al Sisi stigao je u sudansku prijestolnicu Kartum kako bi razgovarao sa sudanskim kolegom o sporu oko velike etiopske brane na Nilu GERD.

Nedavno su pak Sudan i Egipat sklopili sporazum o vojnoj suradnji, pa se ovaj susrat čelnika Etiopije, Eritreje i Južnog Sudana, može promatrati kao etiopski pokušaj stvaranja partnerstva protiv egipatsko-sudanske prijetnje.

Naime, Egipat i Sudan spore se oko plodnog pograničnog područja, ali puno važniji je spor oko brane GERD.





Rijeka Nil, žila kucavica Egipta i Sudana, većinu vode dobiva upravo iz etiopskog dijela Nila (Plavi Nil). Etiopija pak gradi branu GERD, koja će iskorištavati vodu upravo iz etiopskog dijela Nila i time osigurati električnu energiju za sve Etiopljane, a premijer Abij Ahmed nada se da će Etiopija tim projektom postati ključni igrač u dijelu Afrike. Egipat i Sudan smatraju da će gradnja te brane poremetititi količinu vode u Nilu, glavnom izvoru vode za padalinama iznimno siromašan Egipat i Sudan.

Foto: Wikimedia Commons

Egipatsko-sudanski vojni sporazum treba gledati upravo u tom kontekstu.

Komentari

komentar





You may also like