Na rubu građanskog rata?: etiopski premijer poslao vojsku protiv regionalnih vlasti

Etiopski premijer Abij Ahmed naredio je u srijedi vojsci pokretanje vojne ofenzive protiv regionalnih vlasti u pokrajini Tigraj, nakon što su regionalne vlasti zauzele vojnu bazu u glavnom gradu. Ahmed je u televizijskom obraćanju kazao kako su rezultat napada “mnogi mučenici, ranjeni i oštećena imovina”. BBC navodi da je Front za nacionalno oslobođenje Tigraja (TLPF), vladajuća stranka u pokrajini, preuzeo kontrolu nad vojnom bazom u glavnom gradu Tigraja Mekelleu.

Ahmed, koji je dobio Nobelovu nagradu zbog uspostave diplomatskih odnosa s Eritrejom, zemljom koja je u ratu stekla neovisnost od Etiopije, kazao je kako je TLPF “prešao crvenu liniju”.

Etiopska je vlada proglasila izvanredno stanje u pokrajini na šest mjeseci, dok su u Tigraju isključeni struja i telefoni te više nije dostupan internet.

Prije 29 godina jednostranačku komunističku diktaturu, na čelu s Mengistuom Haile Mariamom, srušila je koalicija gerilskih snaga (također marksističkih), koje su predstavljale različite etničke skupine u Etiopiji. Jedna od tih gerilskih skupina bio je i TLPF, a čelnik te gerilske skupine postao je predsjednik tranzicijske vlade.

Nova vlast, nakon što je srušen Mengistuov režim, postao je Etnički narodni revolucionarni demokratski front (EPRDF). Tu koaliciju bivših gerilskih skupina činili su TPLF, Amharska demokratska stranka (ADP), Oromska demokratska stranka (ODP) i Demokratski pokret južnih etiopskih naroda (SEPDM). Etiopski premijer Abij Ahmed pripadnik je naroda Oromo, pojedinačno najbrojnije etničke skupine u zemlji koji čini oko 45 posto stanovništva zemlje, a zajedno s Amharama ih je oko 65 posto. Povijesno su Amhari dominirali Etiopijom, a etiopska dinastija (pa i car Haile Selasie) bila je upravo amharska. Tigrajaca u zemlji s više od 100 milijuna stanovnika, ima oko 9 milijuna, a TLPF je dominirao zemljom od 1991. do 2018., kada Abij Ahmed dolazi na vlast, nakon prosvjeda naroda Oromo.
Kada je Abij Ahmed u rujnu 2019., kao čelnik EPRDF-a, pokrenuo osnivanje nove Stranke Prosperiteta, TPLF je jedini odbio ući u Stranku prosperiteta.

Od tada traju tenzije između TPLF-a i vladajuće Stranke Prosperiteta (i centralne vlade), a etiopski je parlament predložio u utorak da se TPLF proglasi terorističkom organizacijom. Početkom rujna regionalne su vlasti organizirale izbore, usprkos zabrani centralne vlade zbog koronavirusa.

Economist piše da TPLF ima raspolaganju dobro obučene i opremljene snage te da imaju na raspolaganju i bivše časnike etiopske vojske koji su se vratili u Tigraj. Također, u Tigraju se nalazi više od polovice etiopskih vojnika, a TPLF se nada da bi dio vojnika smještenih u pokrajini prešao njima, ako bi im Abij naredio da napadnu jedinice TPFL-a.

 

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like