Etiopski premijer tvrdi da je operacija gotova, a pobunjenici da su srušili avion i vratili važan grad

Etiopski premijer objavio je u nedjelju kako je vojna operacija završena, nakon što je zauzet glavni grad odmetnute pokrajine Tigraj Mekelle koji je kontrolirao Front za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF), bivša gerilska milicija, a do nedavno vladajuća stranka u Etiopiji. TPLF se sukobljavao s centralnom vladom od dolaska na vlast Abija Ahmeda iz naroda Oromo, što je kulminiralo pokretanjem vojne operacije protiv Tigraja ovoga mjeseca.

Iako je Ahmed istaknuo da je operacija završena te da je sada prioritet obnoviti oštećeno i pronaći “kriminalce” iz TPLF-a, Debretsion Gebremichael, vođa TPLF-a, poručio je da njegove snage nastavljaju borbu protiv “osvajača”. Navode je teško potvrditi budući da su, od početka sukoba, prekinute komunikacijske linije.

Analitičari ističu da se TPLF vjerojatno povukao iz Mekellea bez većih borbi te da planira nastaviti borbu u ostatku pokrajine.

Gebremichael u ponedjeljak je kazao da su njegove snage srušile zrakoplov etiopske vojske, dok je pilot zarobljen. Gebremichael je u nedjelju pak rekao za Reuters da su njegove snage zauzele povijesni grad Aksum, sjedište istoimenom antičkog kraljevstva

Od početka sukoba više od 40 tisuća ljudi izbjeglo je u susjedni Sudan.

Komentari

komentar





You may also like