EU agencija za prijevare istražuje francusku predsjedničku kandidatkinju Le Pen

Pariški tužitelji proučavaju izvješće Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) u kojem se optužuje francuska predsjednička kandidatkinja desnice Marine Le Pen i drugi članovi njezine stranke za zlouporabu javnih sredstava dok su bili u Europskom parlamentu, izvještava AP.

Izvješće je objavila francuska istraživačka novinska stranica Mediapart samo nekoliko dana prije nego što će se Le Pen suočiti sa sadašnjim predsjednikom Emmanuelom Macronom u drugom krugu izbora u nedjelju. Rezultat izbora bi mogao odrediti budući smjer Europe. Stranka Nacionalni skup kojoj je na vrhu Marine le Pen, zauzima se za Francusku koja će manje izdvajati za EU i općenito slabiji utjecaj Bruxellesa nad nacionalnim odlukama.

Le Pen je zanijekala krivnju, odbacivši izvješće kao “prljavu igru Europske unije nekoliko dana prije drugog kruga” izbora. Govoreći danas tijekom kampanje u Normandiji, rekla je: “Dobro sam navikla na ovo i mislim da Francuzi neće pasti na to”. Slična istraga o prevari iz EU otkrivena je uoči francuskih predsjedničkih izbora 2017., kada je Le Pen izgubila od Macrona. Slučaj iz 2017. je još otvoren. Iako Macron ima malo vodstvo u anketama i u prvom krugu, razlika je ipak puno manja nego 2017.

OLAF, agencija Europske unije, podnijela je prošlog mjeseca svoje najnovije izvješće pariškom tužiteljstvu, a “analiza je u tijeku”, priopćilo je tužiteljstvo danas. Još uvijek nije otvorena nikakva službena istraga, a nisu objavljeni ni dodatni detalji. Prema Mediapart, izvješće OLAF-a pokazuje da su Marine Le Pen, njezin otac i osnivač stranke Jean-Marie Le Pen i drugi članovi stranke, koji su bili u Europskom parlamentu iskoriti 617 000 eura javnog novca za “fiktivne” razloge, posebno u korist tvrtke bliske stranci. Ured za prijevare navodno traži povrat sredstava i razmišlja o optužbi za prijevaru i pronevjeru. OLAF je optužio članove stranke za “teške prekršaje” i rekao da je “neprimjereno ponašanje” članova Nacionalnog skupa, koji se ranije zvao Nacionalna fronta,” ugrozilo ugled institucija Unije”, navodi Mediapart.

Le Pen, koja je bila u Europskom parlamentu od 2004. do 2017., suočiti se u srijedu s Macronom na bitnoj debati koja bi mogla pomoć odrediti smjer Francuske, ali i EU. Macron tvrdi da Le Pen priprema “Frexit” koji se neće tako zvati, ali će biti upravo to. Ona je negirala takve ambicije, a ranije je članove Macronove stranke kritizirala zbog “zazivana katastrofe” u slučaju njene pobjede.

Komentari

komentar





You may also like