EU bi platila susjedima Afganistana za prihvat izbjeglica iz Afganistana

Države Europske unije planiraju osigurati 600 milijuna eura pomoći za države susjede Afganistana u zamjenu za prihvat afganistanskih izbjeglica, navodi Financial Times. Prema pojedinim srednjoazijskim medijima, koji se pozivaju na FT, novac mogu primiti Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan i Iran, a cilj je sprječavanje priljeva afganistanskih izbjeglica u Europu i pokušaj izbjegavanja scenarija migracijske krize iz 2015. godine.

Tada je, podsjetimo, zbog bliskoistočnih sukoba i zvjerstava ISIL-a, kao i rata u Siriji, u Europu stiglo više od milijun izbjeglica. Kako bi ublažio posljedice te krize Bruxelles je s Turskom dogovorio financijsku potporu Ankari u zamjenu za daljnji turski prihvat novih izbjeglica i sprječavanje njihovog prelaska na teritorij EU.

Podsjećamo kako su 31. kolovoza ministri unutarnjih poslova 27 zemalja Europske unije održali hitan sastanak na kojem su razgovarali o stanju u Afganistanu. Vijeće EU usvojilo je priopćenje u kojem se navodi kako će, “nadovezujući se na lekcije iz prošlosti”, članice EU zajednički djelovati s ciljem “sprječavanja ponavljanja nekontroliranih velikih ilegalnih migracijskih tokova”. Vijeće EU navodi kako će “učiniti sve što je moguće kako stanje u Afganistanu ne bi dovelo do novih sigurnosnih prijetnji za građane EU” i obećava jačanje potpore državama izvan EU koje će prihvatiti veliki broj izbjeglica.

Ovdje bismo dodali naše mišljenje: pretpostavljamo kako ovaj plan EU, temeljen isključivo na poznatoj frazi „novac otvara sva vrata“, može imati samo ograničen uspjeh i da će neke od spomenutih država susjeda (možda i sve) primiti dio afganistanskih izbjeglica, ali sigurno ne njih sve ili količine koje je primila Turska sukladno spomenutom dogovoru s EU.

Naime, i te se, Afganistanu susjedne zemlje, ipak primarno moraju brinuti za vlastitu sigurnost (ako već ne svojih naroda a onda sigurno vladajućih elita). One, također, nemaju, poput Ankare, ambicije ucjena i manipulacija izbjegličkom krizom, a niti graniče s EU da bi to mogle raditi. Osim toga, veliki dio onih koji se u Afganistanu za izbjeglištvo i odluče teško da imaju za cilj trajni dolazak u Iran ili Tadžikistan (možda samo kao eventualnu „odskočnu dasku“ – ovisno o tome kakav angažman te zemlje sklope s EU), već će sigurno težiti stići na Zapad.

I konačno: sve će na kraju ovisiti o stvarnom broju Afganistanaca koji će željeti napustiti zemlju – o tamošnjoj političkoj klimi pod novom talibanskom vlašću (što im je manji problem), i puno važnije, o ekonomskom i socijalnom stanju u zemlji koje je već sada katastrofično i bez međunarodne pomoći sigurno neće moći biti sanirano.





U svakom slučaju, još je uvijek sve otvoreno i različite su opcije u igri.

Komentari

komentar





You may also like