EU će dodijeliti Turskoj dodatnih 3 milijarde eura za smještaj izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel izvjestila je na današnjoj konferenciji za medije u Berlinu, kako će Europska unija ispuniti svoje obećanje dano Turskoj, vezano uz međusobni  sporazum oko izbjegličke krize.

Šefica njemačke vlade je izjavila kako će Bruxelless Ankari dodijeliti dodatna financijska sredstva u iznosu od 3 milijarde eura, nužna za smještaj migranata na turskom teritoriju. Pripremljeni su projekti na čije će financiranje biti utrošen najveći dio naznačenog iznosa, kazala je njemačka kancelarka.

„Priprema pojedinih od tih projekata još nije gotova i zato financijska sredstva nisu dodjeljena u potpunosti. Ali EU stoji iza svojih obećanja“, izjavila je Angela Merkel, a njezine riječi prenjela turska agencija Anadolu.

Angela Merkel također smatra kako Turska nije ispunila sve kriterije, nužne za liberalizaciju viznog sustava, prije svega u dijelu zakonodavstva vezanog uz borbu protiv terorizma.

Što se tiče napetosti koja posljednjih mjeseci vlada između EU i Turske, kancelarka je izjavila slijedeće: „Naravno, htjeli bismo uspostaviti bolje odnose s Ankarom, ali treba istini gledati u oči.“ Pritom je pozvala Tursku da oslobodi uhićene njemačke državljane, osumnjičene za veze s teroristima, kazavši, kako je to jedan od glavnih uvjeta za normalizaciju odnosa dviju država.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like