EU će iduće godine financirati trećinu proračuna Ukrajine

Europska unija planira dati 18 milijardi eura financijske pomoći Ukrajini sljedeće godine, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prenosi AA.

Govoreći na medijskoj konferenciji u Berlinu, von der Leyen je rekla da EU planira pokriti gotovo jednu trećinu ukrajinskih proračunskih potreba za 2023. godinu, a ostatak će pokriti međunarodni partneri. “Otprilike trećinu ukrajinskih proračunskih potreba trebamo financirati mi, a to znači 1.5 milijardi eura mjesečno tijekom cijele godine”, rekla je von der Leyen, ali je dodala da je teško prognozirati proračunski deficit Kijeva zbog rata. Rekla je da države članice EU-a trenutno raspravljaju o detaljima ove izravne financijske pomoći, a EU će raditi s Ukrajinom na uspostavi “pouzdanog mehanizma” za provedbu plana. Sjetimo se da je dio europskih čelnika otvoreno bio oprezan oko slanja novaca u Ukrajinu zbog bojazni da bi novac mogao završiti u krivim rukama zbog rasprostranjene korupcije. Prema brojnim međunarodnim indeksima, listama i istraživanjima, Ukrajina je među najkorumpiranijim društvima na svijetu.

“Znamo da se možemo osloniti i na naše američke prijatelje, a procjenjujemo da će i međunarodne financijske institucije odigrati svoju ulogu”, dodala je. EU i Njemačka zajednički su domaćini današnje međunarodne stručne konferencije u Berlinu na kojoj će se raspravljati o ključnim pitanjima za oporavak i obnovu Ukrajine. Uoči konferencije, njemački diplomati rekli su da na sastanku neće biti političkih odluka. Preporuke stručnjaka bit će objavljene kasnije kao smjernice kreatorima politika u budućim odlukama o sveobuhvatnom planu obnove i modernizacije Ukrajine.

Komentari

komentar

You may also like