EU će proširivati prometnu infrastrukturu za brži prijevoz američkih snaga

Europska unija omogućit će Sjedinjenim Državama, Kanadi i Norveškoj da se pridruže projektu osmišljenom za uklanjanje kašnjenja u prijenosu vojnih snaga širom Europe, što NATO smatra “izuzetno važnim u slučaju sukoba s Rusijom”, izvijestio je jučer Reuters.

Dok NATO nastoji ukloniti proturječja u zakonodavstvu europskih zemalja u vezi s transferom američkih snaga, Europska je unija dodijelila proračun za popravak mostova, čiji dizajn nije prikladan za prolaz teških tenkova članica Saveza.

Odluka, koju će ministri obrane EU službeno usvojiti danas, znači da će članice NATO-a Norveška, Kanada i Sjedinjene Države biti prve zemlje izvan EU koje su primljene u Europski pakt o trajnoj strukturiranoj suradnji na području sigurnosti i obrane (PESCO), čiji je cilj produbiti obrambene veze. Pakt su dogovorili čelnici EU-a u prosincu 2017. godine, nakon odluke Velike Britanije da napusti EU i ruskog pripajanja Krima 2014. godine.

EU je nakon toga iz svog zajedničkog proračuna za 2028. godinu dodijelio 1,7 milijardi eura za poboljšanje takozvane vojne mobilnosti kao potpora NATO-ovim operacijama. U projektu, kojeg vodi Nizozemska, sudjeluje 25 članica EU – sve osim Malte i Danske.

NATO trenutno ima 30 članica, od kojih su mnoge i članice EU.

Prema diplomatima, vojna mobilnost usmjerena je na poboljšanje razmjene informacija između zemalja EU-a i smanjenje birokratskih kašnjenja na granicama, uključujući usklađivanje carinskih propisa kako bi se osiguralo brzo raspoređivanje i pojednostavio prijevoz vojne opreme, prenosi medij Eadayli.





Iako nije bilo konkretnih pregovora s Velikom Britanijom, koja je, zajedno s Francuskom, prethodno bila jedna od najvećih vojnih sila u EU, projektu se mogu pridružiti i druge zemlje, dodali su sugovornici Reutersa.

Ideja o obrambenom paktu EU dobila je zamah kad je bivši američki predsjednik Donald Trump kritizirao europske saveznike u NATO-u zbog nedovoljnog financijskog izdvajanja za obranu. To je iznjedrilo pozive za “stratešku autonomiju” EU. Međutim, sigurnosna jamstva SAD-a i NATO-a i dalje su temelj nacionalne sigurnosti za mnoge zemlje EU-a, poglavito za zemlje na istočnom krilu Unije, koje se boje ruske agresije. Iako glavni pakt obrane EU ima za cilj sufinanciranje, razvoj i raspoređivanje snaga, to ne podrazumijeva stvaranje zajedničkih vojnih snaga, objašnjava Reuters.

 





 

Komentari

komentar

You may also like