EU će surađivati s talibanima, ali neće priznati njihovu vlast

Europska unija surađivat će s talibanima pod određenim uvjetima, rekao je šef vanjske politike Josep Borrell, prenosi Euronews.

Na sastanku u Sloveniji, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Joseph Borrell rekao je da je to u ovom trenutku potrebno komunicirati s talibanima. “Kako bismo podržali afganistansko stanovništvo, morat ćemo surađivati s novom vladom u Afganistanu, što ne znači priznanje, to je operativni angažman”, rekao je danas Borrell.

Ipak, Borrell je postavio pet uvjeta za suradnju s talibanima. Borrell je rekao da Afganistan ne smije funkcionirati kao “baza za izvoz terorizma u druge zemlje”. Osim toga, EU zahtjeva formiranje sveobuhvatne i reprezentativne tranzicijske vlade, poštivanje ljudskih prava, dopuštanje pristupa humanitarnoj pomoći i dopuštanje odlaska afganistanskih i europskih civila.

Kad je prošlog mjeseca osvojen Afganistan,  EU i mnoge zapadne zemlje odlučile su zatvoriti veleposlanstva u Afganistanu, ograničavajući kontakt s novom vlasti. No, sada Bruxelles mijenja ton.

Komentari

komentar
You may also like