EU će uvesti sankcije protiv Irana

Njemačka agencija DPA, pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova u Bruxellesu, objavila je kako je EU 8. siječnja, na razini ministara vanjskih poslova usuglasila kaznene mjere protiv Irana, koje bi na snagu trebale stupiti slijedeći dan tj. danas. One će uključivati zabrane ulaska i zamrzavanje aktiva u zemljama Unije.

Danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen je na svojoj twitter objavi napisao da će se kaznene mjere primijeniti protiv iranskih tajnih službi „u svezi njihovih protuzakonitih namjera, koje su planirali na europskom teritoriju“.

Njemački DW je priopćio kako je to „snažan signal EU o tome, da je takvo ponašanje u Europi za nas neprihvatljivo“.

Podsjećamo: sve je počelo kada je nizozemska vlada prije nekoliko mijeseci objavila informacije o protuzakonitim aktivnostima iranskih obavještajnih službi u toj zemlji vezeno uz terorizam na europskom tlu. Nizozemske tajne službe imaju uvjerljive informacije o iranskoj umješanosti u napad na dvojicu danskih građana iranskog porijekla, koji su kritizirali politiku Teherana. Incidenti su se dogodili u Almeri 2015. i Haagu 2017. godine. U svezi tih događaja, u ljeto prošle godine iranski veleposlanik u Nizozemskoj pozvan je u tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova, a dvojica djelatnika iranskog veleposlanstva protjerana su iz države.

Danas je nizozemska vlada na svom sajtu priopćila kako je EU prihvatila preporuku Haaga i uvela sankcije protiv iranskog ministarstva informiranja, šefa obavještajne službe i dvojice Iranaca. Bruxelles očekuje da će Iran surađivati i odgovoriti na njemu upućena pitanja i, prema potrebi, pomoći u istražnim radnjama.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like