EU dala Poljskoj ultimatum

Europska unija je Poljskoj dala mjesec dana za rješavanje pitanja kršenja vladavine prava. Odgovarajući obrazloženi zaključak poslan je vladi te zemlje u srijedu, 27. siječnja.

“Poljska ima mjesec dana za odgovori na ovaj dodatni zaključak i za poduzimanje potrebnih mjera kako bi se uskladila s europskim pravom, u suprotnom se EK može obratiti Sudu Europske unije” – navedeno je u priopćenju Europske komisije.

Prošlog travnja Europska komisija poslala je službenu obavijest poljskim vlastima o pokretanju postupka za otklanjanje kršenja u svezi s novim zakonom o pravosudnoj reformi. Europska unija vjeruje da on prijeti neovisnosti poljskih sudaca.

EK je otkrila kršenja u radu disciplinskog vijeća Vrhovnog suda Poljske, koje može odlučivati ​​o profesionalnim aktivnostima sudaca.

“Ovdje se posebno radi o slučajevima koji se odnose na ukidanje imuniteta za suce da protiv njih pokrenu kazneni postupak”, izvijestila je Europska komisija. Vijeće također može razmotriti pitanja u svezi  prava na rad sudaca i njihovim mirovinskim osiguranjem.

“Za suce jednostavna mogućnost suočavanja sa sudom čija neovisnost nije zajamčena može postati odvraćajući faktor i utjecati na njihovu vlastitu neovisnost”, kaže se u dokumentu. Prema EK, ovo krši odredbe Ugovora o Europskoj uniji.





 

Komentari

komentar





You may also like