EU digitalni COVID certifikat na snazi od 1.7.

Jučer je postignut dogovor o Covid-19 regulaciji kojeg je predložila Europska komisija, a usuglasili su se Europski parlamenta i države članice.

Novi “EU digitalni COVID certifikat” kreće vrijediti od 1.7., a države kojima treba više vremena za prilagodbe, imat će još maksimalno 6 tjedana vremena da prilagode svoj administrativni sustav, piše na službenoj stranici EU.

Tvrde da će “dokument” biti besplatan i potvrđivat će da su građani cijepljeni, da imaju negativan test ili da su virus preboljeli. Dokument će biti u digitalnom QR kodu, ali po želji korisnika može biti i “na papiru”.

EU je najavila da će uložiti “barem 100 milijuna eura” za široko dostupne brze testove. Nisu napisali znači li to da će biti besplati ili ne.

Sve države prihvatit će dokument kao važeći i time bi trebalo biti slobodnije putovanje unutar EU ususret turističkoj sezoni. Pomalo nejasno, iz EU navode kako certifikat “neće biti preduvjet pravu na slobodu kretanja i neće se smatrati putničkim dokumentom”.

Što se tiče cjepiva, sve države trebaju prihvatiti putnike cijepljene cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), a to su Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Na državama je da same prosude hoće li odobriti certifikat ukoliko je osoba cijepljenima s nekim drugim cjepivima (samo onima koje je za hitnu upotrebu odobrila Svjetska zdravstvena organizacija).





Iz EU su najavili kako će zaštita od krivotvorenja certifikata biti snažna. Osim toga, tvrde da će iznimno paziti na privatnost te da države neće smjeti čuvati stečene podatke u nekom središnjem sustavu. Odluka će trajati 12 mjeseci.

Komentari

komentar





You may also like