EU diplomat uvjeren u uspjeh pregovora Srbije i Kosova

Specijalni predstavnik EU za pregovore između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, uvjeren je u njihov pozitivan rezultat. Lajčak je izjavio kako se konačni sporazum između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa može postići u idućim mjesecima, ako dvije strane budu spremne za pregovore.

U intervjuu za Tanjug, Lajčak je komentirao i moguće priznanje neovisnosti Kosova od strane Slovačke (Lajčak je slovački političar).

“Želio bih odgovoriti ne kao predstavnik EU, već kao bivši ministar vanjskih poslova Slovačke, koja je jedna od pet zemalja koje ne priznaju neovisnost Kosova. Kad su me pitali – a već su me puno puta pitali – kada će Slovačka priznati Kosovo, odgovorio sam: dajte mi dobre vijesti – takve, da bih mogao ići u parlament i reći kako je došlo vrijeme da preispitamo svoj stav. Nesumnjivo, takve dobre vijesti trebale bi biti sklapanje sporazuma između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa ”, izjavio je EU diplomat.

Kazao je kako čelnici zemalja koje nisu priznale suverenitet Kosova pomno prate napredak pregovora i shvaćaju ih vrlo ozbiljno. Te države polaze od stava “ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za nas”: nisu zainteresirani da svoj stav suprotstave mišljenju Beograda, izjavio je Lajčak.

Jučer se Lajčak susreo s vršiteljicom dužnosti predsjednice Kosova, Vjosom Osmani. Tijekom radne večere razgovarali su o situaciji na Kosovu, predstojećim parlamentarnim izborima u toj zemlji i daljnjim koracima u pregovorima Beograda i Prištine.

Uz to, Miroslav Lajčak smatra kako sporazumi, koje su Beograd i Priština potpisali u rujnu s američkom stranom nisu obvezujući, a da njihova provedba ovisi o dobroj volji dviju subjekata.





Istodobno, diplomat je priznao kako u 2020. nije bilo koordinacije u akcijama između Bruxellesa i Washingtona. “Prošle godine postojala su dva stajališta o rješavanju kosovskog problema: europski i američki, ali to nije bio naš izbor. Naši su partneri u regiji bili zbunjeni jer se nisu htjeli naći u položaju u kojem bi morali birati ”, izjavio je Lajčak.

 

 





Komentari

komentar

You may also like