EU dogovorio nove sankcije Iranu, za sada neće označavati Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom

Europska unija uvela je u ponedjeljak nove sankcije protiv Irana zbog “brutalnog” gušenja prosvjeda, ali je najviši diplomat bloka rekao da Revolucionarna garda (IRGC) ne može biti navedena kao teroristička organizacija bez sudske odluke, izvještava Reuters.

Odnosi između Europske unije i Teherana pogoršali su se tijekom zastalih napora da se ožive pregovori o njegovom nuklearnom programu, a situacija se dodatno pogoršala jer je Iran odlučio zatvoriti nekoliko europskih državljana. Unija je također postala sve kritičnija prema kontinuiranom nasilnom postupanju prema domaćim prosvjednicima, uključujući pogubljenja i prebacivanje iranskih dronova u Rusiju.

Švedska, koja trenutno predsjeda EU-om, rekla je da su ministri vanjskih poslova Unije na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak “usvojili novi paket sankcija protiv Irana, usmjeren na one koji potiču represiju”. “EU snažno osuđuje brutalnu i nerazmjernu upotrebu sile od strane iranskih vlasti protiv mirnih prosvjednika”, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, prema objavi na Twitteru diplomatske misije te zemlje u Europskoj uniji.

Diplomati EU-a rekli su Reutersu prošli tjedan da je blok spreman dodati 37 imena na crnu listu iranskih osoba i subjekata kojima je zabranjeno putovati u Europu i podliježu zamrzavanju imovine. Europski parlament pozvao je EU da ide dalje i stavi IRGC na popis terorističkih entiteta, okrivljujući ga za gušenje prosvjeda koji su već u četvrtom mjesecu i opskrbu bespilotnim letjelicama za ruski rat protiv Ukrajine.

IRGC je uspostavljen ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. kako bi zaštitio šijitski klerikalni vladajući sustav. Procjenjuje se da ima vojsku od 125.000 vojnika s vojnim, mornaričkim i zračnim jedinicama, te zapovijeda vjerskom milicijom Basij koja se često koristi u gušenju akcija. “Iranski režim, Revolucionarna garda terorizira vlastito stanovništvo dan za danom”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na sastanku u ponedjeljak.

No, glavni diplomat EU-a rekao je da je sudska presuda s konkretnom pravnom osudom prvo morala biti izrečena u zemlji članici prije nego što sama EU može primijeniti bilo kakvu takvu oznaku. “To je nešto o čemu se ne može odlučiti bez suda… prve odluke. Ne možete reći da vas smatram teroristom jer mi se ne sviđate”, rekao je Josep Borrell novinarima na marginama pregovora u Bruxellesu.





Ministri su se sastali u političkom središtu EU-a gdje su tisuće izašle na ulice dan prije prosvjedujući protiv pritvaranja belgijskog humanitarnog radnika Oliviera Vandecasteelea u Iranu.

Iran pogubio britansko-iranskog državljanina pod optužbom za špijunažu





 

Komentari

komentar

You may also like