EU dozvolila stare ugovore o leasingu s ruskim zračnim prijevoznicima

Europska unija omogućila je svojim europskim leasing kompanijama nastavak ispunjavanja ugovora sklopljenih s ruskim zračnim prijevoznicima prije 26. veljače. Ruski zračni prijevoznici mogu nastaviti plaćati leasing u zamjenu za vlasništvo nad zrakoplovom nakon plaćanja svih obveza prema ugovoru. Ruskim tvrtkama se u zamjenu ne daju ekonomski resursi, osim prijenosa vlasništva nad zrakoplovom nakon potpune otplate financijskog najma, objavila je televizija Russia 24.

Uredbom ruskog predsjednika Vladimira Putina domaće leasing i zrakoplovne tvrtke dobile su pravo na plaćanje najma stranih zrakoplova u rubljama. Plaćanje u stranoj valuti je privremeno obustavljeno.

U prethodnom paketu sankcija EU od 26. veljače zabranjena je prodaja zrakoplova i komponenti za Rusku Federaciju, njihovo osiguranje i održavanje. Zrakoplovi ruskih zračnih prijevoznika, uzeti u zakup, počeli su se plijeniti i brisati iz registra. Iz tog razloga ruska Federalna agencija za zračni promet predložila je ruskim zračnim prijevoznicima koji koriste iznajmljene zrakoplove naložila da od 6. ožujka zaustave letove izvan Rusije.

Rusija je na spomenutu sankcijsku odluku EU odgovorila prebacivanjem 800 iznajmljenih zrakoplova u ruski registar. Prema podacima ruskog Ministarstva prometa, 78 zrakoplova ruskih zračnih prijevoznika ostalo je zaplijenjeno u inozemstvu.

Zračna tvrtka „Rossia“ prebacila je svojih svih 125 zrakoplova u ruski registar. Mnogi od njih su Airbusovi i Boeingovi zrakoplovi, kao i ruski SSJ 100.

Komentari

komentar





You may also like