EU, Egipat i Izrael dogovorili izvoz plina u Europu

Izrael i Europska unija će u srijedu na regionalnoj konferenciji za energetiku u Kairu potpisati sporazum o izvozu izraelskog zemnog plina u Europu, kazali su iz izraelskog ministarstva energetike, prenosi Reuters.

Iz Unije kažu da bi zbog smanjenja ovisnosti o ruskom plinu Izrael mogao postati novi izvor plina za Europu. Okvirni sporazum potpisan s Europskom unijom (EU) bit će prvi koji će omogućiti “značajan” izvoz izraelskog plina u Europu, priopćilo je izraelsko ministarstvo energetike.

Prema sporazumu, EU će poticati europske tvrtke na sudjelovanje u izraelskim i egipatskim natječajima za istraživanje, priopćilo je ministarstvo. Dio izraelskog plina već se šalje plinovodima u postrojenja za ukapljivanje na egipatskoj obali Sredozemnog mora, odakle se ponovno izvozi kao ukapljeni prirodni plin (LNG). Dužnosnici kažu kako očekuju da će se isporuke LNG-a iz Egipta u Europu povećati prema sporazumu, iako su rekli da će vjerojatno proći nekoliko godina prije nego što se izvoz može značajno proširiti.

Egipat je također proizvođač plina, ali je njegov izvoz ograničen rastućom domaćom potražnjom. “Danas su se Egipat i Izrael obvezali dijeliti prirodni plin s Europom i pomoći u energetskoj krizi”, rekla je izraelska ministrica energetike Karine Elharrar nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u Kairu. Sporazum priznaje da će prirodni plin imati središnju ulogu na energetskom tržištu EU-a do 2030. godine. Nakon toga, očekuje se da će se korištenje prirodnog plina smanjiti u skladu s ekološkim planom da do 2050. EU postane gospodarstvo s nultom emisijom CO2.

Komentari

komentar
You may also like