EU i Iran iznalaze način za zaobilaženje američkog SWIFT-a i sankcija SAD-a

Iran završava razradu instrumenta, koji će mu omogućiti zaobilaženje SWIFT-a u trgovini s Europskom unijom.

Svega nekoliko dana nakon što je EU predstavila „specijalni cjelokupni instrument“ za zaobilaženje SWIFT-a i američkog monopola u sferi novčanih prebacivanja u američke dolare, Iran je objavio završetak razrade mehanizma, koji će mu omogućiti provedbu trgovine naftom, zaobilazeći sankcije Sjedinjenih Država koje su uvedene protiv Teherana, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova za političke odnose Seid Abbas Araghci. Teheran ne isključuje mogućnost stvaranja alternative međunarodnom platnom sustavu SWIFT za zaobilaženje sankcija uvedenih od strane Washingtona, izjavio je Araghi.

Iranski diplomat je izjavio kako će nezavisni, alternativni platni sustav, ranije predložen od strane EU za zaštitu europskih tvrtki koje rade u Iranu od američkih sankcija, biti dostupan i za treće zemlje. „Nadamo se kako će do uvođenja američkih sankcija 4. studenog ovaj mehanizam početi s radom“, kazao je iranski državni službenik.

I jasno je zašto: iransko gospodarstvo posljednjih tjedana trpi velike posljedice od iznova uvedenih „starih“ sankcija od strane SAD-a, a nove su već „pred vratima“. Iranska valuta rial pala je na rekordno nisku razinu zbog straha da će sankcije naštetiti iranskom izvozu i time dovesti do nedostatka čvrste valute, a što sve skupa može dovesti do ekonomskog kraha po obrascu Venezuele.

Bahram Qassemi, glasnogovornik iranskog MVP, izjavio je kako „nakon dugih pregovora s Europom po pitanju ovog mehanizma, mi smo se približili tome da sklpimo određene sporazume“. „Naravno, američka sabotaža u odnosu na to doživjet će neuspjeh“, kazao je Qassemi.

Njemačka predlaže Europskoj uniji odbacivanje međunarodnog platnog sustava SWIFT, kojeg bi morao zamijeniti identični europski sustav. Izgraditi takav sustav nije teško. Pitanje je jedino – kako će ga prihvatiti bankari?
Podsjećamo: prošlog tjedna (24. rujna) Iran i njegovih 5 istomišljenika, supotpisnika Sporazuma o iranskom nuklearnom programu (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina), objavili su zajedničko priopćenje o uspostavi „specijalnog cjelokupnog mehanizma“, koji bi morao pomoći u nastavku trgovine s Iranom, neovisno o američkim sankcijama. Međutim, u priopćenju se nisu otkrivali detalji, a šefica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, izjavila je kako je još nužno provesti tehničke pregovore.

Qassemi je kazao kako se detalji sporazuma neće otkrivati zbog zaštite nacionalnih interesa i sprječavanja nastojanja za podrivanje rada Irana s njegovim partnerima, ali je dodao i kako se razrada „specijalnog cjelokupnog mehanizma“ završava.

Podsjećamo i na to, da je EU morao osigurati provedbu tzv. blokirajućeg statuta, kako bi od američkih sankcija zaštitio svoje tvrtke koje posluju u Iranu. Međutim, ta mjera Bruxellesa nije uspjela pomoći da u Iranu ostanu takvi gospodarski divovi poput Mercedesa, Totala i Maerska, budući da te tvrtke ne mogu raditi neovisno od američkog bankarskog sustava i međunarodnih financijskih tržišta. Zato eventualni „europski SWIFT“ ima ogromnu težinu, ne samo ekonomsko-financijsku, već i političku, jer bi uz pomoć njega EU bila puno bliža svojoj stvarnoj nezavisnosti od velikog prekoatlantskog brata i jednostavnijem promicanju vlastitih interesa. Naravno, teško je vjerovati kako će Washington sve ovo mirno promatrati, jer ulozi u „igri“ s Europom i Iranom su i po njega golemi.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like