EU i Japan zajednički protiv kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“

Foto: preuzeto s portala japantimes.co.

Europska unija i Japan potpisali su infrastrukturni sporazum o koordinaciji projekata koji će povezivati Europu i Aziju, a odnose se na prometni, energetski i IT sektor. O tome danas piše Reuters.

Sporazum su u petak, 27. rujna, u Bruxellesu potpisali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i japanski premijer Shinzo Abe, a njime se formalizira sudjelovanje Japana u novom planu za spajanje EU i Azije, kojega će financijski poduprijeti fond EU, razvojne banke i privatni investitori.

„Bila to jedna cesta ili jedna luka, kada EU i Japan nešto poduzimaju, mi možemo izgraditi čvrsti temelj na pravilima spajanja od Indo-tihooceanske regije do Zapadnog Balkana i Afrike“, izjavio je Abe na forumu EU-Azija u Bruxellesu.

EU i Azija traže alternativu kineskom infrastrukturnom projektu „Jedan pojas, jedan put“, pokrenutom 2013. godine. Kineska inicijativa namjerava povezati zemlje Azije, Europe, Afrike i Bliskog istoka mrežom morskih luka, prometnica, zračnih luka, željeznica, energetskih cjevovoda i dr. infrastrukturnih projekata.

Juncker je izjavio kako će izgradnja ove nove infrastrukture proći bez velikih zaduženja ili oslanjanja na jednu državu, čime, zapravo, aludira na Kinu, koja kroz svoj spomenuti projekt dovodi do povećanja zaduženosti država koje u njemu sudjeluju, poput onih srednjoazijskih i balkanskih, nakon što su one počele graditi mostove, prometnice i tunele koje nisu sposobne same graditi.

U međusobnom sporazumu EU i Japan obećali su pridavanje „najveće pozornosti“ proračunskom potencijalu i održivosti duga država, a žele pojačati i ekološke standarde.

 

Komentari

komentar

You may also like