EU i Kina planiraju sklopiti investicijski sporazum u 2020. godini

Foto: Oliver Hoslet

Političko vodstvo Europske unije i Kina izjavili su o svojoj namjeri da tijekom ove godine postignu suglasnosti koje će biti uključene u okvir međusobnog sveobuhvatnog investicijskog sporazuma u 2020. godini.

Ta je izjava objavljena na službenoj web stranici Europskog vijeća nakon jučer održanog summita u Bruxellesu, na kojem su sudjelovali kineski premijer Li Keqiang i politički vrh EU na čelu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

U tekstu izjave ne navode se bilo kakvi detalji o već postignutom napretku između EU i Kine po tom pitanju. Dvije su strane izjavile kako će tijekom ove godine nastaviti raditi nad nizom sporazuma, prije svega u sferi civilnog zrakoplovstva. Tekst zajedničke izjave u PDF-u možete pročitati ovdje.

Podsjećamo: pregovori između Bruxellesa i Pekinga o investicijskom sporazumu počeli su još 2013.g., a dvije se strane do sada nisu uspjele previše približiti u svojim stavovima. Međutim, s obzirom na novonastalu globalnu geopolitičku situaciju i njihovu tendenciju, koja ukazuje na daljnji porast geopolitičkih napetosti i neizvjesnosti (nakon dolaska na čelo SAD-a Donalda Trumpa i političkih silnica koje iza njega stoje), primorale su i EU i Kinu na intenziviranje međusobnih kontakata i ubrzanje postizanja konačnog sporazuma o reguliranju njihovih gospodarskih odnosa na duge staze. Naime, i Kina i EU suočavaju se s jačanjem trgovinskog rata, pokrenutog od strane Washingtona, pa zajedničkim sveobuhvatnim dogovorom Bruxelles i Peking sasvim sigurno žele ojačati svoje pregovaračke pozicije prema Washingtonu. Osim toga, a što je po Bruxelles prilično neugodno, Kina ništa ne prepušta slučaju, znajući za sve dubioze koje potresaju samu EU proteklih godina, te intenzivira i bilateralne kontakte i potpisuje sporazume i ugovore na individualnoj osnovi s pojedinim članicama EU, poput nedavno Italije, a upravo danas kineski premijer na čelu velike poslovne delegacije boravi u Hrvatskoj i bit će gost dubrovačke konferencije 16+1, upravo vezanoj za kinesku suradnju s istočnim članicama EU i zemljama koje to još nisu.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like