EU i Rusija se pripremaju za prijelaz na naplatu u eurima i rubljima

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič i prvi potpredsjednik ruske vlade Anton Siluanov dogovorili su se o osnivanju radne grupe, koja bi radila na uspostavi praktičnih koraka za prijelaz na međusobnu naplatu u eurima i rubljima.

Ta se je perspektiva razmatrala tijekom radnog sastanka dvojice političara, a dvije su strane izjavile kako je širenje korištenja nacionalnih valuta uzajamno korisno jer smanjuje rizike za poslovne ljude EU i Rusije.

Tijekom sastanka također se razgovaralo o učešću europskog biznisa u realizaciji velikih ruskih nacionalnih projekata, pri čemu je ruska strana izrazila svoju zainteresiranost, naglašavajući, kako za takvu vrstu suradnje ne postoje nikakve prepreke. Štoviše, Siluanov je Šefčoviča upoznao s nizom mjera ruske vlade, usmjerenim na poboljšanje investicijske klime u Rusiji i liberalizaciju trgovine.

Obje su strane izrazile nadu za intenziviranje međusobne gospodarske suradnje (čudno, s obzirom na nepromjenjeni politički stav EU vezano uz proturuske sankcije!), povećanje robne razmjene , kao i realizaciju zajedničkih investicijskih projekata u različitim sferama.

Možda je sve ovo naizgled čudno, ali ako navedemo kako su američke investicije prošle godine u Rusiju višestruko nadvisile one iz EU, kao i podatak da je na nedavno održanom Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu američka delegacija brojila čak oko 500 predstavnika (uključno, i prije svega iz velikih tvrtki)  i bila druga po brojnosti (odmah iza kineske, koja je brojala oko 1000 poslovnih ljudi, ali Kina je ove godine bila i tzv. zemlja-partner), onda niti ovakvi potezi EU ne trebaju nikoga previše čuditi. Politika je jedno, a biznis ipak nešto sasvim drugo jer o njemu sve u konačnici i ovisi, pa i ta ista politika i sami političari koji je utjelovljuju. Zato biznis često iznalazi svoje specifične i alternativne putove kada je u pitanju profit. I malo se tko oko toga u praksi buni. A moral i igranje strogoće tj. krutog pridržavanja („kao pijan plota“) donešenih političkih odluka kada su male zemlje u pitanju, već je nešto sasvim drugo. Jer ono što je dozvoljeno velikima nije i malima. Tako je, uostalom, uvijek i bilo.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like