EU i V. Britanija dogovorile se o trgovinskom sporazumu

Europska unija i Velika Britanija dogovorile su se o trgovinskom sporazumu o Brexitu, napisao je na Twitteru britanski premijer Boris Johnson.

Sporazum ima dvije tisuće stranica i mora ga ratificirati parlament.

Prema navodima Reutersa, London je u proteklih 48 sati učinio značajne ustupke u pregovorima, uključujući i one oko kontroverznog pitanja ribarstva. Glavne nesuglasice između strana uzrokovane su režimom ribolova: Britanija želi zadržati suverenitet nad brojnim ribolovnim zonama, dok EU nastoji sačuvati pravo na obavljanje industrijskog ribolova na tim područjima za ribare iz nekoliko zemalja Unije.

Pregovori o odredbama trgovinskog sporazuma nakon Brexita gotovo da se nisu pomicali „s mrtve točke“ nekoliko mjeseci. Stanje je bilo takvo, da su se s obje strane Le Mansha čuli glasovi o tome kako sporazum možda i neće biti moguće postići do Nove godine, kada je bio i zadnji rok. Naravno, za iskusnije analitičare takva „crna“ varijanta uopće nije bila „u opticaju“, jer su znali kako se i u ovom slučaju, kao i u onom prošle godine oko Brexita, radi o svojevrsnom „ratu živaca“ nakon kojeg će morati doći do kompromisnog rješenja s obzirom da bi Brexit bez trgovinskog sporazuma bio porazna varijanta za obje strane. Samo je bilo pitanje koja će od njih morati više popustiti, a  ako je vjerovati (britanskom) Reutersu to je ipak bio London iako premijer Boris Johnson sigurno misli suprotno. Međutim, što mu drugo i preostaje? On je ipak predsjednik vlade i priznanje o prevelikim kompromisima na štetu Velike Britanije u političkom bi ga smislu moglo puno koštati. Naravno, u idućim danima, možda čak i u onima poslije Nove godine, kada se strasti primire i glave ohlade, moći ćemo s većom sigurnošću reći tko je od dviju strana u ovoj bitci „izvukao deblji kraj“ – iako sporazumom obje definitivno pobjeđuju, barem s pozicije onoga što bi se dogodilo da se nisu uspjele dogovoriti.

 

Komentari

komentar





You may also like