EU izvješće: Fosilna goriva prvi put nisu bila primarni izvor električne energije

Novo izvješće Europske komisije objavljeno jučer pokazuje da su obnovljivi izvori energije prvi put pretekli fosilna goriva kao glavni izvor električne energije u Europskoj uniji, prenosi dpa.

Izvješće za 2021. pokazuje da su obnovljivi izvori energije generirali 38 posto struje u Europskoj uniji, a fosilna goriva 37 posto. Rezultati su objavljeni dok se članice Europske unije suočavaju s velikim porastom cijene energenata, posebno plina čija cijena je rekordno visoka.

Prilikom predstavljanja izvješća Europska komisija je poručila da je postignut napredak u brojnim područjima, ali će biti “potrebni veći napori” kako bi se postiglo smanjenje emisije CO2 za najmanje 55 posto do 2030. te kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050. To su zacrtani ciljevi EU koja trenutno predvodi svijet u borbi protiv štetnog ljudskog utjecaja na klimatske promjene.

Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije, ali nisu uspjeli postići dogovor o srednjoročnim i dugoročnim mjerama za stabilizaciju energetskog tržišta. Ministri su pozdravili nedavni prijedlog Komisije da se ciljanim mjerama pomogne siromašnim kućanstvima i malim poduzećima, poput potpore siromašnijim stanovnicima u plaćanju računa, privremenoj odgodi plaćanja, privremenim smanjivanjem poreza i trošarina. Riječ je o mjerama koje su u nadležnosti država članica i mnoge su već poduzele korake u tom smjeru kako bi spriječile udar rasta cijena energenata na životni standard. Međutim, kada je riječ o mjerama koje bi se trebale donijeti na europskoj razini, stvar izgleda drukčije. Devet zemalja članica: Austrija, Danska, Estonija, Finska, Irska, Latvija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka odbile su prijedlog druge skupine zemalja, koju predvode Francuska i Španjolska, da se reformira način na koji se određuju veleprodajne cijene električne energije. Zajedničkoj izjavi devet zemalja naknadno su se pridružile Švedska i Belgija.

 

Komentari

komentar

You may also like