EU izvješće: Zadnjih sedam godina bilježimo rekordne globalne temperature

Prošla godina bila je peta najtoplija od početka mjerenja globalne temperature, dok su razine ugljičnog dioksida i metana u atmosferi dosegle nove maksimume 2021., rekli su znanstvenici iz Europske unije, prenosi dpa.

EU služba za klimatske promjene Kopernik (C3S) u izvješću je u ponedjeljak navela da su posljednjih sedam godina bile “jasno i očigledno” najtoplije na svijetu prema podacima otkako se mjeri takva temperatura od 1850. godine, a prosječna globalna temperatura 2021. bila je 1.1-1.2C iznad razine prosjeka za godine 1850. -1900. Najtoplije zabilježene godine bile su 2020. i 2016.

Zemlje koje su se obvezale Pariškim sporazumom iz 2015. tvrde da će pokušati ograničiti porast globalne temperature na 1.5C. Malo tko od znanstvenika danas vjeruje da je to moguće ostvariti. Čak i s takvim minimalnim porastom, imali bi negativne posljedice, ali bi “izbjegli najgore posljedice”. To bi, među ostalim, zahtijevalo da se emisije CO2  prepolove do 2030.

Klimatske promjene pogoršale su mnoge ekstremne vremenske nepogode koji su zahvatile svijet 2021. godine: od poplava u Europi, Kini i Južnom Sudanu do šumskih požara u Sibiru i SAD-u. “Ovi događaji su snažan podsjetnik na potrebu da promijenimo naše načine življenja, poduzmemo odlučne i učinkovite korake prema održivom društvu i radimo na smanjenju emisija CO2”, rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

Globalne razine CO2 i metana, glavnih stakleničkih plinova, nastavile su rasti, a obje su dosegle rekordne vrijednosti u 2021. Razine CO2 u atmosferi dosegle su 414.3 ppm u 2021., što je povećanje za oko 2.4 ppm u odnosu na 2020., rekli su znanstvenici. Izvješće pokazuje da su razine metana, posebno snažnog stakleničkog plina, skočile u posljednje dvije godine, ali razlozi zašto nisu u potpunosti shvaćeni. Emisije metana dolaze od proizvodnje nafte i plina, poljoprivrede, topljenja permafrosta, pa do prirodnih izvora poput močvara. Nakon privremenog pada emisija CO2 u 2020. na početku pandemije, podaci pokazuju da su se globalne emisije CO2 opet povećale za 4.9% u 2021.

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u Europi dosad, objašnjavaju iz CS3. Dogodio se topli ožujak i neobično hladan travanj koji je desetkovao usjeve voća, posebice u Francuskoj i Mađarskoj. U srpnju i kolovozu, mediteranski toplinski val potaknuo je intenzivne šumske požare u zemljama kao što su Turska i Grčka. Na Siciliji je zabilježena nova europska najviša temperatura od 48.8 C. U srpnju je više od 200 ljudi umrlo kada je jaka kiša izazvala smrtonosne poplave u zapadnoj Europi. Znanstvenici su zaključili da su klimatske promjene učinile razorne poplave barem 20% vjerojatnijima. Također, tog mjeseca u poplavama u kineskoj provinciji Henan poginulo je više od 300 ljudi. U Kaliforniji je nakon rekordnog toplinskog vala uslijedio drugi najveći požar u povijesti te države.





Komentari

komentar

You may also like