EU je produžila rok UK za regulaciju izvoza hrane prema Sjevernoj Irskoj

Europska unija jučer je odobrila zahtjev iz Londona o produženju roka za usklađivanje regulacija hrane koja se izvozi za Sjevernu Irsku, prenosi Reuters. To znači da proces Brexita još nije završen.

Problem je nastao u tome što su EU i UK postala odvojena tržišta sa svojim regulativama na proizvode. Istodobno, prema Sporazumu na veliki petak ne smije biti kopnene granice ni granične kontrole unutar irskog otoka i taj sporazum jamči mir na ovom području. Problem koji se idući nameće jest kako onda kontrolirati uvoz i izvor između Sjeverne Irske (dio UK i izvan EU) i ostatka Irske koja je u EU. Zasad se proizvodi kontroliraju u lukama između Sjeverne Irske i ostatka UK.

EU se složila dati Londonu još tri mjeseca (do 1.10.) da uskladi svoje regulative o hrani s onima koje su na snazi u EU. Specifičan problem je ovaj puta nastao oko zamrznutog mesa. EU inače ne dozvoljava uvoz zamrznutih mesnih proizvoda iz drugih država. S druge strane, Sjeverna Irska uvozi puno takvih proizvoda iz Engleske. Ova saga između UK i EU već je dobila pomalo šaljiv naziv: “ratovi kobasica”.

U periodu tranzicije, EU je prepustila strogu kontrolu tih proizvoda vlastima Sjeverne Irske.

No, nisu zamrznuti mesni proizvodi jedina sporna točka. UK i EU još pregovaraju oko izvoza medicinskih proizvoda i lijekova u Sj. Irsku, oko izvoza žive stoke, oko toga vrijedi li UK vozačka dozvola u Sj. Irskoj (jer nema graničnih kontrola na irskom otoku). Nedavno je EU, nakon dugih perioda, dozvolila da se ne kontrolira transport pasa vodiča između Sj. Irske i ostatka EU, prenosi Politico.

Komentari

komentar





You may also like