EU komesar traži istragu o Frontexovom slanju ilegalnih migranata natrag na more

Foto: europarl.europa.eu

Europska unija i dalje, očito, ne zna kako se nositi s masom ilegalnih migranata koji pokušavaju stići na njen teritorij. Možda i zna, ali u svakom slučaju joj nedostaje unutarnje koordinacije i spremnosti za dogovor između zemalja članica. O svemu tome svjedoči i slijedeća vijest:

Nakon što je niz medija pisao o tome da grčka obalna straža nije dozvolila ilegalnim migrantima iskrcati se na kopno, već ih je vratila obratno na more, u smjeru Turske (između ostalih, o tome su pisali njemački Der Spiegel i tamošnja televizija ARD), u utorak je njemački Deutsche Welle priopćio, kako, prema medijskim informacijama, u tome sudjeluju i pripadnici europske granične službe Frontex.

Upravo na ovo posljednje odmah je reagirala predstavnica (komesar) EU za unutarnje poslove, švedska političarka Ylva Johansson. Ona je pozvala na žurnu istragu gore navedenih navoda i utvrđivanja, da li u nasilnom vraćanju ilegalnih migranata na more sudjeluju i djelatnici Frontexa, zaduženi za čuvanje vanjskih granica EU?

„Ako je Frontex uistinu umiješan u takve poslove, to je potpuno neprihvatljivo“, izjavila je u utorak, 27. listopada Ylva Johansson, u intervjuu radiu Deutschlandfunk. Kazala je kako se direktno povezala s direktorom Frontexa, francuskim političarem Fabriceom Legeri i da mu je rekla kako mora na sebe preuzeti svu odgovornost i istražiti „što se u stvarnosti dogodilo“.

Također je naglasila kako su te aktivnosti, ako su se dogodile, protuzakonite zbog dva razloga: prvo, izbjeglice imaju pravo podnijeti zahtjev za azilom u EU, i drugo, djelatnici Fortexa, kao i drugi državni službenici, obvezni su pomagati i spašavati unesrećene na moru. Pri tom je dodala kako je to „jedina moguća ljudska reakcija“.





 

 

 





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like