EU Mađarskoj: promijenite zakon o nevladinim udrugama ili dobivate kaznu

Europska komisija dala je Mađarskoj rok od dva mjeseca da promjeni zakon kojim prisiljava nevladine organizacije, koje primaju više od 24.200 dolara iz inozemstva, da se kao takve registriraju i to naznače.

Komisija je u pismu navela da Mađarska mora promijeniti postojeći zakon, donijet 2017., pošto je Sud pravde Europske unije (CJEU) prošle godine presudio da je navedeni zakon “uveo diskriminatorne i nepravedne restrikcije” koje predstavljaju kršenje temeljnih prava, odnosno kršenje zaštite podataka i slobode udruživanja, piše RFE.

Sud smatra da su uspostavljene razlike između “nacionalnog i prekograničnog kretanja kapitala” zbog čega se stvara “klima nepovjerenja prema asocijacijama i zakladama”.

Vladajući Fidesz premijera VIktora Orbana tim je zakonom prisiljavao udruge, koje godišnje primaju preko 7, 2 milijuna forinti (24.200 dolara), da se registiraju na sudu kao organizacije koje su financirane izvana te da naznačuju u svojim publikacijama, navodi AP.

Prema postojećem zakonu nevladine organizacije su morale objaviti popis stranih donacija, ako su veće od 1.680 dolara godišnje.

“Komisija smatra da Mađarska nije poduzela potrebne mjere kako bi poštivala presudu, usprkos ponovljenim pozivima Komisije da to hitno učini”, stoji u pismu Komisije, prenosi RFE.





Mađarska tvrdi da trenutnim zakonom samo uvodi transparentnost pošto je jasno, primjerice, koje nevladine organizacije financira Otvoreno društvo Georgea Sorosa, te da se sprječava pranje novca.

AP navodi kako je Mađarska sugerirala da bi, suočena s mogućom kaznom, mogla ukinuti postojeći zakon.

Komentari

komentar





You may also like