EU namjerava migrantima u Grčkoj dati po 2 tisuće eura za povratak doma

Europska unija predlaže novu formulu borbe protiv migrantskog vala koji prijeti na njezinim jugo-istočnim granicama. Konkretno, radi se o migrantima koji se već nalaze u Grčkoj i kojima se predlaže isplata po 2 tisuće eura svakome, uz uvjet da se vrate svojim domovima. Taj iznos, koji je osigurala EU, pet puta nadvisuje novčana sredstva, koja se, obično, migrantima dodjeljuju za povratak u njihove matične zemlje prema programu UN-a (info: The Guardian).

Prijedlog će biti na snazi mjesec dana jer se Europska komisija boji da on može imati suprotan efekt – privući nove migrante. Ova shema vrijedit će samo za one osobe koje se imaju gdje vratiti, koje žele poboljšati uvjete života i na ekonomske migrante koji riskiraju nedobivanje status izbjeglica. Ova mjera morala bi poboljšati stanje u grčkim izbjegličkim kampovima, a Bruxelles smatra kako bi mogla obuhvatiti 5 tisuća osoba, iako se, kako i sam priznaje, ne zna koliko je na grčkim otocima stvarnih izbjeglica a koliko ekonomskih migranata.

Europska unija također je pozvala i druge zemlje primiti djecu migranata s grčkih otoka koja su ostala bez roditelja. To je prihvatilo već 7 država, u koje će se poslati 1600 djece.

Prema podacima koji su važili prije početka nove migrantske krize na grčko-turskoj granici, u Grčkoj se nalazilo više od 36 tisuća migranata, iako smještajni kapaciteti dozvoljavaju njih svega 5,4 tisuće. Tisuće ljudi živi u šatorima, bez struje, grijanja i tople vode. Prema navodima The Guardiana, većina izbjeglica došla je iz Afganistana, Sirije, Iraka, Palestine, Somalije i DR Konga.

Stanje s migrantima snažno se zaoštrilo nakon nedavne odluke Ankare, donešene poslije pogibije 36 turskih vojnika u sirijskoj regiji Idlib, o potpunom otvaranju svoje granice s Grčkom i Bugarskom i ne sprječavanju izbjeglica na njihovu putu prema EU. Time je Turska željela polučiti potporu EU za svoje ambicije u Siriji, prije svega regiji Idlib, do čega, međutim, nije došlo pa se čitav problem pretvorio u novu veliku izbjegličku krizu na grčko-turskoj granici u kojoj su, s njezine obje strane, sudjelovale snažne policijske i vojne snage dviju zemalja s ciljem sprječavanja odnosno poticanja migranata na ulazak u Grčku. Nakon 5. ožujka potpisanog Moskovskog sporazuma između Rusije i Turske o zaustavljanju vojnog sukoba u Idlibu stanje na spomenutoj granici postalo je manje napeto. Zaustavljeni su nasilni pokušaji prodora izbjeglica na grčki teritorij, međutim, problem je još daleko od njegovog riješenja, a tisuće izbjeglica „zapelo“ je na tzv. ničijoj zemlji s malim izgledima da ih Grčka i Turska prime na svoj teritorij. 

Komentari

komentar

loading...

You may also like