EU namjerava uvesti porez na dobit međunarodnih IT-korporacija

Foto: europarl.europa.eu

Europska unija namjerava uvesti porez na dobit međunarodnih IT-korporacija, priopćio je eurokomesar za unutarnje tržište Thierry Breton, u programu medija France Inter.

Kazao je kako vlada EU očekuje odluku Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj po tom pitanju. Ako odluka u okviru te organizacije ne bude potpisana, Europska komisija izradit će odgovarajući zakon na razini EU.

„Tada ćemo primjenjivati odluku o uvođenju jedinstvenog poreza na europskoj razini, na teritoriju 27 članica EU“, izjavio je Breton.

Podsjećamo: u jesen prošle godine francuska vlada i parlament usvojili su zakon o „porezu GAFA“, kojim se uvodi dodatni porez od 3% od dobiti globalnih tehnoloških kompanija (važno je naglasiti kako se to gotovo u cijelosti odnosi na američke globalne IT-divove Google, Amazon, Facebook i Apple) koje ostvaruju u Francuskoj. Pod njega će ulaziti samo one tvrtke čija godišnja dobit iznosi najmanje 750 milijuna eura, od čega bi 25 milijuna eura moralo biti ostvareno u Francuskoj. Kasnije je identičan zakon usvojila i Italija, s tim da tamo firme moraju ostvariti dobit od najmanje 5,5 milijuna eura.

Ovom zakonu oštro se protivi američka administracija. Mnogi analitičari ovo smatraju najjačim europskim odgovorom na američke carine protiv europskih proizvoda – kako one već uvedene, tako i one kojima se iz Washingtona postojano prijeti, poput carina na europske automobile.





 

Komentari

komentar





You may also like