EU našla način za obilazak protuiranskih sankcija SAD-a. Start za nekoliko dana

EU ide zaobilazno. Instrument za obilazak američkih protuiranskih sankcija s radom počinje za nekoliko dana, izjavio je za radio France Inter francuski ministar financija Bruno Le Maire.

Radi se o Special Vehicle Purpose – SPV, nezavisnom financijskom institutu (o SWIFT-u i američkom dolaru, op.a.), kojeg će zajednički utemeljiti Francuska, Velika Britanija i Njemačka. Francuski ministar je kazao kako će to omogućiti europsku demonstraciju da se kreće naprijed i suprostavi najvećim svjetskim državama.

Podsjećamo: u svibnju prošle godine SAD su se jednostrano povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i obnovile stare i uvele dodatne sankcije protiv te zemlje. Međutim, EU se odbila priključiti  američkoj odluci i izrazila je namjeru za nastavak trgovine s Iranom. Slijedom toga, u rujnu 2018.g., u okviru susreta na ministarskoj razini  u okviru UN-a u New Yorku, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina, u zajedničkoj su izjavi priopćili kako će EU izraditi financijski instrument za platni promet s Iranom nakon uvođenja američkih sankcija. Početkom studenog prošle godine startale su i dodatne američke sankcije protiv iranskog energetskog sektora, koje uključuju i kažnjavanje svih tvrtki i zemalja koje s njim nastave trgovinu energentima ili sudjelovanje u iranskim energetskim projektima. Međutim, zbog velikog pritiska Washington je ipak popustio i dozvolio za 8 najvećih uvoznica iranske nafte nastavak uvoza do kraja ožujka ove godine. Radi se o Kini, Tajvanu, Japanu, Južnoj Koreji, Indiji, Turskoj, Grčkoj i Italiji. Zbog toga je dosadašnji učinak američkih sankcija prilično teško procijeniti. Pojedini američki stručnjaci sumnjaju u njihovu učinkovitost ali Bijela kuća će sigurno ustrajati na svojoj protuiranskoj politici, uključno i „nikad većim sankcijama u povijesti“ protiv Irana, kako ih naziva predsjednik Trump.

S druge strane Teheran tvrdi kako je razvio i svoje metode za zaobilazak američkih sankcija, a predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako je Japan prošli tjedan u potpunosti obnovio uvoz iranske nafte (ta ga je zemlja obustavila u ljeto prošle godine).  Osim toga Indija i Iran nedavno su sklopili sporazum o početku međusobne trgovine naftom isključivo u  indjskoj valuti rupijima, izbacivši i dolar i euro u međusobnoj naplati (o indijsko-iranskom sporazumu danas ćemo na Geopolitika news objaviti analizu).

Napominjemo kako se 13. i 14. veljače u Poljskoj održava međunarodna konferencija na inicijativu američke administracije, koja bi morala pokazati globalno jedinstvo i odlučnost u izolaciji Irana. Međutim ne ide sve baš tako glatko i konferencija se može pretvoriti u svoju suprotnost i pokazati još jače nejedinstvo koje u tom smislu postoji unutar američkih saveznika i partnera. Zemlje EU nastoje iznaći razloge kako bi umjesto ministara vanjskih poslova u Varšavu došli nižerangirani diplomati, a žele, ne razljutivši pri tom SAD, promijeniti i teme same konferencije, tvrde različiti europski izvori. Zbog toga je prošlog tjedna američki veleposlanik u UN-u izjavio kako je glavni cilj konferencije u Poljskoj postizanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku, a ne demonizacija Irana. Međutim, europski diplomati toj izjavi ne vjeruju, znajući kako američku delegaciju predvodi Trumpov posebni izaslanik za Iran Brian Hook.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like