EU ne pristaje na Trumpove prijedloge o nuklearnom sporazumu s Iranom

Europska unija ne namjerava mijenjati ili nadopunjavati Sporazum s Iranom o njegovom nuklearnom programu, prenjela je riječi visokopozicioniranog europskog diplomatskog izvora iz Washingtona ruska agencija RIA novosti.

Prema njegovim riječima, Europska je unija spremna razmotriti pitanja poput iranskog raketnog programa tj. razvoj njegovih balističkih raketa, kao i poteze Teherana u bliskoistočnoj regiji, ali ne i slovo nuklearnog Sporazuma.

Krajnji rok kojeg je američki predsjednik Donald Trump dao za iznošenje svog konačnog stava po tom pitanju je 12. svibnja, do kada se trebaju izjasniti sve europske supotpisnice Sporazuma s Iranom (Velika Britanija, Njemačka i Francuska), kao i američki Kongres. Ukoliko se oni ne suglase s Trumpovim zahtjevima za unošenje dodatnih po Iran ograničavajućih mjera u taj međunarodni Sporazum, Trump je najavio američko jednostrano povlačenje iz Sporazuma i ponovno uvođenje ranije ukinutih sankcija protiv Irana (ukinutih postupno nakon potpisivanja Sporazuma u srpnju 2015.g.). Druge dvije supotpisnice Sporazuma, Rusija i Kina, oštro se protive bilo čijim i bilo kakvim jednostranim izmjenama sadržaja tog međunarodnog dokumenta, što je protivno međunarodnom pravu.

Stručnjakinja za Iran u utjecajnom Atlantskom vijeću (Atlantic Council) Barbara Slavin, za RIA novosti je izjavila, kako su šanse da Trump iziđe iz Sporazuma s Iranom 70:30.

Geopolitika.news ovome bi dodala i slijedeće: Europska unija je po tom pitanju izložena snažnom američkom pritisku. EU je, u međuvremenu, nakon postizanja nuklearnog sporazuma s Iranom, snažno povećala trgovinsku razmjenu s tom zemljom, a velike su i investicije europskih tvrtki na tamošnjem tržištu. Uzimajući u obzir europsko teško postizanje zajedničkih stavova po ključnim vanjskopolitičkim pitanjima, kao i prijetnje američke strane o uvođenju novih sankcija protiv Irana, koje bi se mogle odnositi i na europske tvrtke koje s Teheranom nakon toga budu surađivale, ništa još nije isključeno. Također, u obzir moramo uzeti i postojano američko „razigravanje“ trgovinskog rata, poput onog s dodatnim carinama na uvoz čelika i aluminija, što može imati negativne posljednice po gospodarske interese ključnih država EU, kojima je pristup na veliko i razvijeno američko tržište sigurno važniji od onog iranskog. Dakle, pričekajmo ipak 12. svibnja, ako se do tada već nešto ključno po tom pitanju ne dogodi.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like