EU ne priznaje Lukašenkov legitimitet. Tihanovska se proglasila novom predsjednicom

Iz Bruxellesa je danas stigla vijest kako Europska unija ne priznaje legitimitet Aleksandra Lukašenka u svojstvu predsjednika Bjelorusije.

U službenom dokumentu vanjskopolitičkog odjela EU navodi se slijedeće: „Takozvana „inauguracija“ 23. rujna 2020. godine i novi mandat, o kojemu je izvijestio Aleksandar Lukašenko, nema nikakav demokratski legitimitet.“ Pri tom se navodi kako ta „inauguracija“ neposredno proturječi volji širokih krugova bjeloruske javnosti, što se izrazilo kroz velike i neviđene mirne prosvjede i da „samo služi daljnjem zaoštravanju političke krize u Bjelorusiji“. Prošli predsjednički izbori, održani 9. kolovoza, „nisu bili ni slobodni, ni pravedni, i EU ne priznaje njihove krivotvorene rezultate“, navodi se u priopćenju službenog Bruxellesa.

Podsjećamo: jučer je u Minsku održana svečana inauguracija Aleksandra Lukašenka, bez bilo kakve prethodne javne najave. Njoj su nazočili istaknuti politički i javni predstavnici zemlje i domaći mediji, bez predstavnika diplomatskog zbora. Bjeloruska oporba naknadno je zbog toga čina pozvala građane na prosvjede bez prestanka, uz izjavu, kako nikada neće priznati predsjednički legitimitet Aleksandra Lukašenka na temelju, kako navode, krivotvorenih izbornih rezultata. Jučer se je izbjegla oporbena čelnica Svetlana Tihanovskaya nakon vijesti o Lukašenkovoj službenoj inauguraciji oglasila priopćenjem kako ne priznaje taj potez, i pri tom se sama proglasila novom bjeloruskom predsjednicom.

 

 

Komentari

komentar





You may also like