EU nije uspjela postići kompromis o embargu na rusku naftu

Veleposlanici zemalja članica EU-a u nedjelju nisu uspjeli postići kompromis o blažoj varijanti naftnog embarga protiv Rusije, izvijestio je Reuters, pozivajući se na predstavnika EU.

Kako navodi agencija, pregovori će se nastaviti u ponedjeljak ujutro, 30. svibnja. Veleposlanici EU namjeravaju pripremiti sporazum za summit koji će se održati danas. Raspravljat će se o izuzeću za isporuke nafte naftovodima zemljama srednje Europe koje nemaju izlaz na more, rekli su dužnosnici.

Šesti paket sankcija podrazumijeva embargo na rusku naftu koja se prevozi tankerima. Isporuke naftovodima pak žele ostati nepromijenjene.

Ranije je Bloomberg izvijestio kako Europska komisija želi odgoditi zabranu isporuke nafte iz Rusije.

Prema navodima britanske agencije njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju je izrazio bojazan da se jedinstvo Europske unije “počinje rušiti” uoči summita na kojem će se raspravljati o naftnom embargu protiv Rusije i planovima za smanjenje ovisnosti o ruskim energentima.

Podsjećamo: zemlje EU su uzastopno uvele pet paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije u Ukrajini. U sklopu nadolazećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost napuštanja ruske nafte.





Predsjednica EK Ursula von der Leyen najavila je na medijskoj konferenciji u Bruxellesu 4. svibnja šesti paket sankcija EU, koji je trebao biti odobren “u roku od nekoliko dana”. Europska komisija predložila je uvođenje zabrane uvoza sirove nafte iz Ruske Federacije šest mjeseci nakon stupanja na snagu šestog paketa, a uvoza naftnih derivata od 2023. godine. Osim toga, von der Leyen je pozvala na zabranu transporta ruske nafte europskim tankerima.

Pojedine zemlje Unije, poglavito Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje zbog straha od negativnog utjecaja ovog poteza na vlastito gospodarstvo.

 





Komentari

komentar

You may also like