EU nudi kompromis UK oko kontrole granica Sjeverne Irske

Iz Europske unije danas su iznijeli prijedlog kojim nastoje riješiti sukob UK oko Brexita i postići kompromis oko Sjeverne Irske. Očekuje se da će potpredsjednik EU Komisije, Maroš Šefčovič ipak dati “zeleno svijetlo” u ime EU za manje carinske kontrole robe koja prelazi Irsko more.

Prijedlog se odnosi na proizvode iz domene poljoprivrede i prerade hrane i pića, čiji je cilj značajno smanjenje provjera proizvoda. Također će postojati aranžman koji će omogućiti nastavak prodaje smrznutog mesa iz UK u Sjevernoj Irskoj. Naime, tim proizvodima prijetila je zabrana izvoza. EU je također rekao da će promijeniti svoje zakone u pokušaju rješavanja regulatornih pitanja koja predstavljaju prijetnju opskrbi lijekova Sjevernoj Irskoj.

Ministar vanjskih poslova Irske Republike, Simon Coveney, rekao je da prijedlozi odražavaju “mjesece napornog rada, pažljivog slušanja i da će donijeti praktična rješenja kako bi protokol bolje funkcionirao”.”Nadam se da je britanska vlada ozbiljna u pogledu partnerstva”, dodao je, prenosi BBC.

No, prijedlog EU možda neće biti dovoljan jer nije u skladu sa zahtjevima koje je u utorak postavio britanski pregovarač David Frost, koji želi da suci iz EU potpuno izgube svoju nadzornu ulogu. Frost želi da se Protokol o Sjevernoj Irskoj zamijeni potpuno novim ugovorom, dok EU inzistira da će se samo pozabaviti postojećim sporazumom i eventualno njega mijenjati. Frost je u govoru jučer zatražio da Europski sud (ECJ) više ne bude nadređen za pitanja Brexita, već da ga zamijeni međunarodni arbitar. Ponovio je svoju prijetnju da bi Britanija mogla jednostrano suspendirati protokol, prema odredbi poznatoj kao članak 16. koja se smije aktivirati u slučaju “ozbiljne gospodarske, društvene ili ekološke poteškoće”, prenosi The National.

Komentari

komentar





You may also like