EU odbila Trumpov novi bliskoistočni plan

Visoki povjerenik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrel kritizirao je nedavno objavljeni bliskoistočni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za riješenje palestinskog pitanja. EU ostaje privržena riješenju dugog sukoba temeljem načela „dviju država za dva naroda“, s uvažavanjem granica iz 1967. g. i mogućom ekvivalentnom zamjenom teritorija, navodi se u izjavi visokog EU povjerenika, objavljenoj u utorak, 4. veljače.

U njoj se također navodi kako američka inicijativa odudara od tih međunarodno usuglašenih dogovora, i da su nužni neposredni pregovori dviju strana za uspostavu „pravednog i dugotrajnog mira“. Samo se na taj način mogu riješiti pitanja povezana s granicama, statusom Jeruzalema, sigurnošću i izbjeglicama, stoji u izjavi Josepa Borrela.

On je pozvao Izrael i Palestinu na suzdržanost od bilo kakvih jednostranih poteza, koji „proturječe međunarodnom pravu i koji mogu pogoršati napetost“. Visoki povjerenik je zabrinut izraelskim izjavama kako može anektirati dolinu rijeke Jordan i dio Zapadne obale.

Podsjećamo: 28. siječnja predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je plan o riješenju izraelsko-palestinskog sukoba, kojega su u međuvremenu , osim samih Palestinaca i njihovih političkih predstavnika, negativno ocijenile i brojne druge zemlje regije i svijeta, ističući njegovu otvorenu proizraelsku poziciju. Suzdržano je na Trumpov plan reagirao i UN.

 

Komentari

komentar





You may also like