EU odgodila raspravu o Rusiji do lipnja

Predsjednici država i vlada Europske unije odgodili su stratešku raspravu o odnosima s Rusijom do lipnja, izjavio je sinoć, 25. ožujka, najavio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na konferenciji za medije nakon virtualnog summita EU.

Michel je kazao slijedeće: “Imali smo kratak informativni razgovor o Rusiji. Namjeravamo se vratiti na stratešku raspravu na sljedećem summitu EU-a (u lipnju.”

Predsjednik Europskog vijeća kratko je izvijestio čelnike zemalja Unije o rezultatima svog telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 22. ožujka, tijekom kojeg su posebno razgovarali o međunarodnim problemima i mogućnosti korištenja ruskog cjepiva Sputnik V protiv koronavirusa u EU.

“Nije bilo daljnje rasprave o Rusiji. Pitanje je u potpunosti odgođeno za sljedeći summit ”, kazao je Michel.

Očito je kako EU ne brza u svojim daljnjim postupcima zaoštravanja odnosa prema Rusiji na način kako to upravo čine Sjedinjene Države. Odnosi na relaciji Moskva-Bruxelles ionako su gotovo posve uništeni: prekinuti su svi raniji kontakti po raznim platformama, a retorika između dviju strana sve je samo ne onakva kakvu dvije strane u svojim izjavama uvijek načelno prizivaju ali do pomaka nikako ne dolazi. EU ponovo najavljuje ustrajavanje na svojoj politici od pet točaka prema Rusiji usvojenoj još 2016. g., a odnosi se na poštivanje sporazuma iz Minska (za kojeg Moskva tvrdi kako se na Rusiju uopće ne odnosi već samo na sukobljene strane u Ukrajini), pomaganju razvoju ruskog civilnog društva (što Moskva smatra miješanjem u svoje unutarnje stvari) i td.

Ovo odgađanje strateške rasprave o Rusiji zapravo je uzimanje predaha od strane Bruxellesa, sada ionako previše opterećenog brojnim problemima i izazovima vezanim, između ostalog, i uz pandemiju koronavirusa i problemima u provedbi politike cijepljenja. Dodatni „ratovi“ s Rusijom, očito, još malo mogu pričekati.
 

Komentari

komentar

You may also like