EU osramoćena: cjepiva nema, talijanska operna diva cijepila se Sputnikom V

Europski dužnosnici osjećali su se poniženo nakon što je talijanska operna pjevačica pjevač, nakon što je cijepljena ruskim cjepivom Sputnik V u Moskvi, kritizirala napore EU vezano cijepljenje svoje populacije. „Ogroman je problem što EU nije u stanju cijepiti sve građane što je brže moguće”, kazala je poznata talijanska sopranistica,  a objavljuje britanski medij Express.

Talijanska operna pjevačica Anna Maria Chiuri cijepljena je protiv koronavirusa Covid-19 tijekom turneje u Rusiji, nakon čega je kritizirala kašnjenja s cijepljenjem u Europskoj uniji. Kazala je kako u Europi postoji “ogroman problem” s opskrbom cjepivima i da bi države članice EU trebale voditi računa o kupnji pošiljaka ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. Ove su riječi talijanske glazbene umjetnice uslijedile samo nekoliko dana nakon što je vlada Vladimira Putina vlada optužila EU za “politizaciju” borbe protiv COVID-19, što je udarac za EU, navodi medij.

U intervjuu za RT, operna pjevačica je izjavila: “Što se tiče Europe, ogroman je problem što nije u stanju cijepiti sve građane što je brže moguće. To ih sprječava da se vrate (u normalan život), ali ovdje, u Moskvi, sve je u redu i sve funkcionira manje-više kao i obično. Trgovine, kazališta – sve je otvoreno, a mi, glazbenici, šokirani smo što su sva naša kazališta, poput ostalih kulturnih institucija, zatvorena i ne možemo razumjeti zašto Europa to tako sporo to radi.” Dodala je kako se „zauzima za slanje pošiljaka Sputnika V u Europu i druge zemlje ako to pomaže u prevladavanju nedostatka cjepiva i omogućava svima da cjepivo dobiju”.

Ove su riječi dodatna sramota za EU jer su izrečene nakon što je prošloga tjedna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen javno diskreditirala cjepivo koje podupire ruska vlada, navodi britanski medij. Tada je ona kazala i kako je iznenađena „zašto Rusija teoretski nudi milijune i milijune doza, a da nije postigla dovoljan napredak u cijepljenju vlastitog stanovništva.”

Ovdje bismo dodali kako je činjenica da je i u Rusiji nemali broj građana koji se općenito protive cijepljenju protiv Covida-19, neovisno o pozitivnoj medijskoj kampanji, kao i  tome o čijem se cjepivu pritom radi. Slično stanje je i u mnogim drugim zemljama svijeta, a najveću procijepljenost svoga stanovništva od gotovo polovice njegovog ukupnog broja do sada je izvršio Izrael.

 





Komentari

komentar

You may also like