EU osudila Izrael zbog deložacije Palestinaca i izgradnje u istočnom Jeruzalemu

Europska unija i četiri velike europske zemlje objavile su u četvrtak zajedničko priopćenje u kojem osuđuju Izrael zbog novih stambenih planova u Jeruzalemu i deložacije palestinske obitelji u četvrti Sheikh Jarrah na istoku Jeruzalema, prenosi The Times of Israel.

U priopćenju ureda glasnogovornika EU piše da deložacije palestinskih obitelji “predstavljaju rizik od raspirivanja napetosti na terenu i doprinose zabrinjavajućem trendu povećanja broja rušenja i deložacija na Zapadnoj obali, uključujući i u istočnom Jeruzalemu”. EU je također pozvala Izrael da prekine s planom izgradnje novih stambenih jedinica. Naime, planirana je izgradnja još 1465 stanova u glavnom gradu, od čega bi polovica bila u spornom području preko linije prekida vatre dogovorene 1948. godine.

“Proširenje naselja, rušenja i deložacije nezakoniti su prema međunarodnom pravu”, stoji u priopćenju. “Oni pogoršavaju napetosti, ugrožavaju održivost rješenja o dvije države i umanjuju izglede za trajni mir.” Ministarstva vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije objavila su zasebno priopćenje u kojem se navodi da planirana izgradnja između naselja Givat Hamatos i Har Homa “izravno ugrožava održivost buduće palestinske države”.

Prije zore u srijedu, izraelska policija deložirala je obitelj Salihiya i srušila njihov dom u Sheikh Jarrahu i pri tome uhitila 18 Palestinaca i izraelskih aktivista na mjestu događaja. Prema upravi grada, kuća u vlasništvu obitelji Salihya izgrađena je ilegalno 1990-ih. Palestinska obitelj to osporava, govoreći da tamo žive od 1950-ih na parceli kupljenoj od privatnih arapskih vlasnika. Gradsko Vijeće Jeruzalema priopćilo je kako na parceli planira izgraditi školu za djecu s posebnim potrebama za palestinske stanovnike, kao i šest dječjih vrtića. Bilo je to prvo deložiranje u Sheikh Jarrah od 2017. Borbe oko deložacija u istom kvartu u svibnju bile su jedan od razloga iza vojnog sukoba između Izraela i Hamasa. Kvart Sheikh Jarrah, čiji su dijelovi povijesno bili poznati na hebrejskom kao Shimon Hatzadik ili Nahalat Shimon, postao je jedan od najnapetijih četvrti u Jeruzalemu. Palestinci žive zajedno s malom skupinom desničarskih židovskih nacionalista koji su se preselili nakon složenih imovinskih slučajeva. Prema ljevičarskoj neprofitnoj organizaciji Ir Amim, oko 300 Palestinaca trenutno je pod prijetnjom deložacije u Sheikh Jarrahu, uglavnom od privatnih sudskih tužbi koje su podnijele desničarske židovske skupine.

Komentari

komentar





You may also like