EU osuđuje bjelorusko propuštanje migranata u Litvu

Europska unija “govori jednim glasom” u osudi odluke Bjelorusije da dopusti ilegalnim migrantima prelazak granice s Litvom zbog EU sankcija prema Bjelorusiji, kazao je jučer Charles Michel, predsjednik Europskog Vijeća, a prenosi Euractiv.

Vlada Litve je proglasila izvanredno stanje u petak kada je počelo stizati oko 150 migranata dnevno iz Bjelorusije, uglavnom Iračana. To je tri puta više novih migranata dnevno, nego je stizalo na. godišnjoj razini proteklih godina

U četiri dana, između ponedjeljka i petka, u Litvu je ilegalno ušlo 560 migranata čime se broj popeo na 1232 njih u ovoj godini. Granica između Litve i Bjelorusije duga je 679 km, a pola te granice je pokriveno šumom.

Bjeloruski predsjednik Lukašenko već ranije izjavio da EU ne može očekivati da će je Bjelorusija čuvati od migranata i droga kao do sada dok protiv njih EU vodi “hibridni rat”.

Predsjednik EU Vijeća Michel je kazao kako Bjelorusija koristi ilegalnu migraciju kako bi stvorili pritisak na EU i Litvu. Kazao je kako “uvjerava Litvu da su ostale članice EU solidarne”.

Osim toga, Charles Michael je najavio kako će se idući tjedan čuti s iračkim premijerom kako bi dogovorio vraćanje migranata.





Vlada u Vilniusu je naredila izgradnju šatorskog naselja blizu granice gdje bi se moglo smjestiti 1000 migranata kao privremeno rješenje.

 

 





Komentari

komentar

You may also like