EU parlament nominirao Navaljnog za nagradu zbog promicanja ljudskih prava

Pritvoreni kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni nominiran je od strane Europskog parlamenta jučer za godišnju “nagradu Saharov” za promicanje ljudskih prava, prenosi Reuters.

Razlog iza nominacije je želja zakonodavaca Europske unije da opet privuku i zadrže pozornost javnosti na njegovoj mreži ljudi u Rusiji, čiji rad je tamo zabranjen. Navaljni (45), koji je u kolovozu 2020. otrovan, onime što zapadne zemlje zovu živčanim agensom, služi kaznu od dvije i pol godine zbog kršenja uvjetnog otpusta.

Zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog, EU je uvela sankcije ruskim dužnosnicima. Moskva poriče optužbe i optužuje EU da utječe na njezina unutarnja pitanja.

“Ključno je da mi u Europskom parlamentu potvrdimo svoju snažnu podršku Navaljnom i naglasimo da je za njegovu dobrobit odgovoran Putin”, rekao je na sjednici skupštine nizozemski EU parlamentarac Peter van Dalen.

Svake godine ovaj parlament dodjeljuje  “nagradu Saharov za slobodu mišljenja”, koja je dobila ime po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, fizičaru koji je radio na sovjetskom nuklearnom naoružanju, ali je smijenjen 60-tih jer je sve glasnije kritizirao globalni trend takvog naoružavanja. Od 1988. EU parlament dodjeljuje ovu nagradu uz 50 000 eura,

Dobitnik će biti proglašen 21. listopada, a dodjela nagrada održat će se u prosincu. Među prethodnim dobitnicima su južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, predstavnici oporbe u Venecueli, i pakistanska aktivistica za obrazovanje Malala Yousafzai. Ostali kandidati ove godine su brojne afganistanske žene, bolivijska političarka Jeanine Anez te nevladina organizacija Global Witness za ljudska prava iz UK.





Komentari

komentar

You may also like