EU parlament spreman odabaciti rezultate izbora za ruski parlament

Europski parlament odobrio je izvješće u kojem se pozivaju vlasti Europske unije da preispitaju odnose s Rusijom. Čak 494 zastupnika u parlamentu glasovalo je za izvješće na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, još 103 su glasala protiv, a 72 suzdržana, prenosi Euronews.

Dokument preporučuje da “Vijeće, Komisija i visoki predstavnik unije za vanjske poslove trebaju zajedno s državama članicama preispitati politiku EU-a prema Rusiji i razviti sveobuhvatnu strategiju EU-a prema Rusiji”.

U dokumentu se ističe kako bi se EU trebala oduprijeti sigurnosnoj prijetnji, spriječiti uplitanje Rusije u poslove država članica i zemalja Istočnog partnerstva. Također, zalažu se za održavanje dijalog s Kremljom, ali samo selektivnog dijaloga. S druge strane, EU se želi jače uključiti u dijalog s civilnim društvom Rusije.

U izvješću se dodaje da “EU mora biti spremna ne priznati parlament Rusije ako se parlamentarni izbori 2021. u Rusiji prepoznaju kao lažni i ako se provedu kršeći demokratska načela i međunarodno pravo”.

Također, u dokumentu piše kako “EU mora ojačati suradnju sa SAD-om i drugim partnerima sličnih interesa te uspostaviti savez za obranu demokracije na globalnoj razini”.

S druge strane, šef diplomacije EU, Josep Borrell rekao je u utorak, obraćajući se Europskom parlamentu, kako je Rusija bitan partner EU i važan globalni akter, ali je kazao i kako Moskva želi podijeliti EU pregovarajući samo s nekim državama članicama.





Odluka Europskog parlamenta iznesena u dokumentu nije obvezujuća za zemlje članice EU.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor iz Moskve. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov: “Bit dokumenta je uistinu za žaljenje. Najžalosnije je što se ne radi o uspostavljanju dijaloga i potrebi rješavanja postojećih problema. Jedina olakotna okolnost jest to što se čini da je dokument samo preporuka”, dodao je Peskov, a prenosi TASS.

Komentari

komentar





You may also like