EU parlament zamrznuo investicijske pregovore s Kinom

Europski parlament jučer je snažnom većinom izglasao zamrzavanje ratifikacije Sporazuma o investicijama (CAI) s Kinom, piše Politico. Proces ratifikacije nastavit će se nakon što Kina ukloni sankcije europskim dužnosnicima iz ožujka ove godine. Kineske sankcije bile su odgovor na europske sankcije zbog kršenja ljudskih prava Ujgur manjine.

Čak 599 predstavnika bilo je za zamrzavanje, 30 njih protiv, a 58 je bilo suzdržano, piše The Guardian

Dok su prethodne sankcije iz Kine i EU zabranjivale ulaz u državu nekolicini visoko rangirani političara ili zapljenjivale dostupnu imovinu istih, zamrzavanje sporazuma imat će puno ozbiljnije posljedice. Naime, o sporazumu se intenzivno pregovaralo zadnjih 7 godina i umalo je završen proces dogovaranja.

Sporazum, koji je trebao stupiti na snagu, je vrlo detaljan, konkretan i dubok u učincima. Jedna od dogovorenih stavki jest i konačno popuštanje Kine oko ograničavanja vanjskih investicija. Nazirao se dogovor kojim bi tvrtke EU mogle poslovati unutar Kine bez da moraju “ući” u Kinu združene s lokalnom kineskom tvrtkom kako je bilo do sada.

Dan prije glasanja u EU parlamentu, kineski glasnogovornik je rekao: “Sporazum je uravnotežen i predstavlja pobjedu za obje strane. To nije “dar” kojeg jedna strana poklanja drugoj. Ratifikacija je u interesu i Kine i EU.”

Zamrzavanje ovog dogovora vodi daljnjem srozavanju već narušenih odnosa Kine i Europske unije. Zasad se čini da niti jedna strana nema namjeru maknuti sankcije. Kina je svoje sankcije nedavno nazvala “potrebnim, legitimnim i pravednim”.





Komentari

komentar

You may also like